Sólyomvadászattal tért vissza a lovagkor

Vágólapra másolva!
Lovagrendek találkozóját tartották szombaton a Somogy megyei Iharosban. A mintegy félezer lakosú dél-somogyi faluban immár ötödik éve rendeznek Szent László-napi ünnepséget, amelyre hagyományteremtő szándékkal most először meghívták a világi lovagrendek képviselőit.
Vágólapra másolva!

Az invitálást három lovagrend - a budapesti Mathias Rex, a kaposvári Fekete Holló és az Iharosi Szabad Lovagok Köre - fogadta el, egyúttal eleget téve annak a felkérésnek, hogy a lovagkorhoz kötődő ételek elkészítésével tegyék próbára szakácstudományukat. "Abban a reményben szervezzük meg évről évre a Szent László-napi ünnepségeket, hogy ez egy kitörési pontot jelenthet a település számára" - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: nem titkolt szándékuk, hogy ezzel kapcsolódni szeretnének a megye gasztronómia rendezvénysorozatához, amelyet az idén immár hatodik alkalommal és egyre több helyszínen rendeznek meg.

Forrás: MTI

A rendezvénynek a település héthektáros parkja, a több mint 200 éves egykori Inkey-kastély területe ad otthont. Ezt szeretnék rövid időn belül közparkká alakítani, a mintegy 40 millió forintos rekonstrukciós terv már elkészült.

Frank Júlia gasztronómus-újságíró, a zsűri elnöke elmondta: az étkek az értékelésénél a belbecs, a külcsín és a korhűség egyaránt szerepet játszik. Külön figyelnek arra, hogy a versenyzők csak olyan fűszereket használtak-e, amelyeket a lovagkorban is. A középkor konyhájára főként a kemencés ételek voltak jellemzőek, közülük is elsősorban a húsféleségek - mondta el a zsűri elnöke. Hozzátette: emellett a tányér gyanánt használatos kenyérféléket is a kemencében sütötték. Ízesítőnek nagyon sok erdei gyümölcsöt használtak, például somot, berkenyét, áfonyát, édesítőnek pedig mézet, továbbá mai értelembe vett gyógynövényeket.

A ma kifejezetten magyaros fűszernek minősített pirospaprika használata például kizáró ok volt. A lovagrendek első iharosi találkozóján nemcsak a zsűri, de a vendéglátó falu lakói, sőt, még a környékbeli településekről érkezett vendégek is belekóstolhattak a középkori ételkülönlegességekbe. Emellett megismerkedhettek a lovagkor harci szokásaival, továbbá a sólyomvadászattal. Aki megszomjazott, egy korabeli hangulatot idéző csapszékben jóféle borokat hörpinthetett.