Hatalmas hangyatanya

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Greenfo
Forrás: Greenfo

Egy európai ember egész élete során annyi pelenkát, papír zsebkendőt, könyvet, füzetet, vécépapírt, ceruzát, polcot és egyéb, fából készült tárgyat vásárol, fogyaszt, hogy közel száz élő fát kell kivágni és feldolgozni, csak miatta.

Az ókori Egyiptomban több állatfaj szentnek számított, így a madarak, krokodilok és a macskák is többé-kevésbé háborítatlanul élhettek, mivel istenek földi képmásának hitték őket. Ha egy macska elpusztult, a volt gazdája és annak családtagjai a gyász kifejezéseképpen leborotválták szemöldöküket.

Az első rajzfilmet 1906-ban készítették, háromezer rajz alkotta, és a címe Humoros jelenetek és vicces arcok volt.

A világ leghosszabb filmjét J. Timmis rendezte 1987-ben, Megoldás álmatlanság ellen a címe, és 85 órás a (nyilván nem túl érdekfeszítő) alkotás.

Az elegáns repüléséről és földi suta mozgásáról közismert pelikán, melynek nyolc nagyobb alfaja van, akár 14 liter vizet is tud szállítani csőrében. Az Afrikában élő két fajta akár 100 km/órás sebességgel is képes repülni.

Forrás: University of Pittsburgh
Forrás: University of Pittsburgh

A hangyák nem magányos individuumként élik szorgos kis életüket: a nagyobb kolóniák létszáma akár a húszmilliót is elérheti. Mexikó Cityben ennél persze több ember él.

A világ legmagasabban fekvő települése Cerro Pasco bányászfalu: az Andokban található, 4300 méteres magasságban. A Földön a legmélyebben fekvő település Izraelben van, jóval a tenger szintje alatt.

Augustus császár idejéből származnak az első járdák, mivel korábban gyakori volt a hintóval, lovaskocsival történő gázolás. A zajosabb szekerek, csörömpölő fogatok éjjel nem is járhattak az örök város utcáin, hogy ne háborgassák a polgárok álmát.

Big Brother - Kolumbiában ishttp://nyar.origo.hu/nyar/20030905bigbrother.htmlEgzotikus tájakonhttp://nyar.origo.hu/nyar/20030821egzotikus.html

A földrengések egyre gyakoribbak - vagy csak az észlelésüket ellenőrző műszerek egyre jobbak. Az évente közel félmillió földrengésnek mindössze ötödét érzékelik az emberek lakott területeken, és megközelítőleg ezer rengés okoz anyagi kárt.