Shakira: temperamentum és erő

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az esztétikus kis hölgyben komoly ellentmondások ütköznek: két kedvenc elfoglaltsága az elektromos gitár minél hangosabb pengetése, illetve a teljes kikapcsolódás a természet lágy ölén, távol minden zajtól. A Karib-tenger partján lévő Barranquillában született, egy középosztálybeli családban, s libanoni származású édesapjától kapta nevét. A világot jelentő (néha poros, néha szálkás) deszkákra ötévesen lépett, tánccal, énekkel szórakoztatta kisszámú publikumát - ám korai beszámolók szerint már ekkor érezhető volt az arab hatás a lányka dalaiban, előadásmódjában.

Céltudatos, makacs leányzó volt. Szülei azt hitték, hogy a csöppség írónak készül, ezért körmöl egész nap a szobájába zárva: holott az ifjú Shakira csak dalszövegeken törte fejét. Innen karrierje picit hasonlít Ulmann Mónikáéra, bár nem moncsicsiről énekel és bátynak írt dalokat ad elő - őt édesapja napszemüvege ihleti meg, erről szól első saját kész nótája, nyolcévesen. Hál' istennek nem lett világsláger. Három egymás utáni évben megnyeri a Telecaribe nevű tévécsatorna legjobb gyermekénekesnek járó díját, így már korán látszik a tálentum. - Zeném változatossága annak köszönhető, hogy kolumbiai születésem ellenére a kedvenc előadóim, együtteseim a Led Zeppelin, a Cure, a Police és a Nirvana voltak. A rock mellett hatott rám libanoni származású apám arab zenéje is - vallotta az énekesnő.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

14 évesen a Sony Music Colombia üzletemberei a fővárosba, Bogotába rendelik, és szerződést kötnek vele. Bár korábban is felfigyeltek rá, egy darabig csak a legelszántabb kamaszok falára került a színes ifjúsági lapból kivágott miniposztere, majd a nagy sikert végül a harmadik album hozza el, a Pies Descalzos (Mezitláb). Mivel több mint húsz országban a spanyol a hivatalos nyelv, nagy piac nyílik meg előtte: Mexikótól a Tűzföldig, a Karib-tengertől a Fülöp-szigetekig sokan hallgatják Shakirát. Számtalan arany- és platinalemez, rengeteg felkérés és díj kerül a birtokába, majd megkapja a városi karnevál legnagyobb díját, és a kolumbiai kormányfő is kitünteti nemzeti érdemrenddel - amelynek értékéből kicsit levon, hogy pár tucat olyan katonatiszt is megkapja, aki Európában háborús bűnök miatt börtönbe kerülhetne, hezitálás nélkül.

Balatoni fotóalbumhttp://nyar.origo.hu/nyar/20030821balatoni.htmlFöldi útikalauz stopposoknakhttp://nyar.origo.hu/nyar/20030818foldi.htmlKatalógus: Shakira-linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/zene/mufajok/pop,_rock/pop,_rock_eloadok/kulfoldi_enekesek/Shakira/

Többen úgy vélték, hogy Shakira tündöklése csak rövid távra szól, ám kiderült, hogy nem egynyári előadó: a Dónde están los ladrones? (Hol vannak a tolvajok?) című lemez is nagyot robban, pedig a már kész zenei anyagot egy repülőtéren ellopják az ifjú művésznőtől - innen a furcsa cím. Shakira nem áll össze cipőpucolókkal és vagabund mariachikkal, az akkori argentin elnök, Antonio de la Rúa fiával ismerkedik össze egy éttermi vacsora során. Azóta is együtt kavarnak, a latin-amerikai bulvársajtó legnagyobb örömére.

2001 a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a lelki béke és az angolszász lemezpiacon aratott sikerek éve a kolumbiai énekesnőnél. Még az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Gabriel García Márquez is felfigyel tüzes kis honfitársára: - Shakira zenéjére személyisége nagyon rányomja bélyegét, senki nem tud úgy, annyira eredeti módon táncolni és énekelni, ahogy ő teszi. Egyfajta ártatlan érzékiség süt át rajta, amely igen jellegzetes és egyedi - mondta róla a mester.