Mediterrán Hangulatok Fesztiválja Pécsett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fesztivál arra a gondolatra épül, hogy Pécs a mediterrán hangulatok városa, mivel ez fejezi ki legjobban azt a hatást, amelyet a történelmi belváros utcácskái, világöröksége, kertvendéglői, utcazenészei, továbbá csalogató gasztronómiai- és borkultúrája kelt a látogatókban - mondta Orcsik Ferenc.

A kulturális seregszemle mintegy 40 rendezvényén több mint 100 előadóművész lép fel - ismertette. A rendezvény főszervezője elmondta: a programsorozat a Mediterrán Borok és Sörök Napjával veszi kezdetét vasárnap. Az érdeklődőket a kézművesek kirakodóvására, majd ünnepi sör- és bormustra várja. A Mediterrán Hangulatok Bora elnevezésű verseny díjait, amelyekre 50 nedű készítői pályáznak, az esti órákban adják át.

A hétfő a Mediterrán Ízek Napja lesz: a közönség előtt neves helybéli szakácsok versenyeznek a Pécsi Nagy Fakanál vándordíjért. A következő nap szlogenje: Vendégségben a Mecsekalján. A zenés ébresztőt követően hírnökök teszik közzé a programot, bábosok és vásári komédiások, néptáncosok bemutatóira, továbbá egész napos ajándékvásárra invitálva a közönséget.

Szent István napján augusztus 20-án az ünnepi műsor keretében Wekler Ferenc, az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke mond beszédet, majd a város főterére díszruhába öltözött fiatalok vonulnak be az új kenyérrel, amelyet megszentelnek, majd megszegnek és szétosztanak. - Ezt követően kezdetét veszi a fesztivál éjfélig tartó záró mulatsága színművészek, népi együttesek, zenekarok közreműködésével - összegezte Orcsik Ferenc.