Gyorstalpaló virág-tanfolyam

Vágólapra másolva!
Az idei nőnapi csokrokban elsősorban a jácint, a nárcisz és a tulipán dominál majd, bár a késői télnek köszönhetően sokkal többet kell majd fizetni az illatozó meglepetésekért, mint máskor. Néhány alapinformáció következik, amivel lehet majd a virág mellett virítani. Nem csak férfiaknak.
Vágólapra másolva!

Nárciszból még csak cserepes kapható, a szabadföldi vágott virágra még jócskán várni kell. A nárcisz a Földközi-tenger térségében, a Pireneusokban és az Alpokban őshonos. Szimbolikus jelentésvilága igen gazdag. Keleten a szerelmi bánat jelképe, elszakított szerelmesek küldik egymásnak nem csökkenő vonzalmuk jelképeként. Nevének arab jelentése: szolga, ami hajbókoló fejére utal. A nyugati kultúrákban a vak egoizmus és önimádat jelképe - az ifjú Nárcisz saját tükörképébe szeretett bele, és végül virággá változott. A nárcisznak ötezer variánsa ismert, amelyből 250-et termesztenek - tudható meg a Holland Virágiroda hírleveléből.

A jácint a béke jelképe

A jácint Nyugat-Ázsiában, Törökországban, Szíriában és Libanonban őshonos. Az erős illatú virág a béke és az erő jelképe. Egy keleti költő kedvese hajához hasonlította, ami érthető, hiszen a porzószálak és a szirmok loknikhoz hasonlítanak. Ma már bíborban és kék színben is kapható a természetben főleg fehér és rózsaszínben pompázó jácint. A feltűnő illatú és formájú virág gyönyörűen mutat a vágott virágból készített csokrokban is, de Magyarországon elsősorban cserepes változatban vásárolják.

Holland szimbólum Törökországból

A tulipán Hollandia egyik legfontosabb szimbóluma, de legalább annyira tekintjük magyarnak is, hiszen az eredendően Törökországból származó, onnan mintegy 400 évvel ezelőtt Hollandiába jutott virág a magyar népművészet népszerű motívumává is vált az évszázadok során. A XVII. században Hollandiában elképesztő őrület tárgya volt a tulipán: némelyik változatáért akár több ezer guldent is kifizettek a vásárlók. Ma a legkeresettebbek az egy- és kétvirágú variánsok, de a papagáj-, rojtos és tarkavirágúak. A piacokon és a virágüzletekben már kapható sokféle vágott tulipán, szálanként 250 forinttól indulnak az árak. Ezek még mind importvirágok, a szabadföldi tulipán megjelenéséhez még legalább másfél hónap kell.