Több pénz juthat a családoknak

Vágólapra másolva!
Januártól átlagosan 84 százalékkal emelkedhet a családi pótlék. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás megszűnik ugyan, de megmaradnak a hozzá kapcsolódó kedvezmények. A tervek szerint a gyes folyósítása mellett a szülő akár teljes munkaidőben is munkát vállalhat a gyermek egyéves korát követően.  
Vágólapra másolva!

Januártól átlagosan 84 százalékkal nőhet a családi pótlék összege, ha elfogadja a parlament a napokban beterjesztett törvényjavaslatot. A költségvetési források átcsoportosítása és a rendszeres gyermekvédelmi támogatás családi pótlékba való beépítése teszi lehetővé a gyermekek után folyósítható támogatási összeg megemelését. Továbbra is megmarad az eddigi, családtípus és a gyermekek száma szerinti differenciálás.

Az alábbi táblázat tartalmazza a családi pótlék gyermekenkénti összegét jelenleg, és a jövő évi emelés után:

Családtípus, gyerekszám

2005

2006

egygyermekes család

5 100 Ft

11 000 Ft

egygyermekes egyedülálló

6 000 Ft

12 000 Ft

kétgyermekes család

6 200 Ft

12 000 Ft

két gyermekes egyedülálló

7 200 Ft

13 000 Ft

három-vagy többgyermekes család

7 800 Ft

14 000 Ft

három- vagy többgyermekes egyedülálló

8 400 Ft

15 000 Ft

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után járó ellátás családosok esetében 13 900 Ft helyett 21 000 Ft lesz, míg az egyedülállók eddigi 15 700 Ft-os ellátása gyermekenként 23 000 Ft-ra emelkedik a jövőben. Fontos kiemelni, hogy a felnőtt korú fogyatékos személyek részére járó saját jogú ellátás ehhez képest alacsonyabb összegű lesz. Ennek magyarázata, hogy a a felnőtt fogyatékosok támogatását további ellátások, így pl. a fogyatékossági támogatás, a rokkantsági járadék vagy a rokkantsági nyugdíj is szolgálják.

Elkészült az adótörvény tervezete/uzletinegyed/ado/20050908elkeszult.html

A családi pótlék emelkedik ugyan, a családi adókedvezmény azonban a tervek szerint csak a három gyermekes családoknak jár jövőre. Ilyen jogcímen a jelenlegi 10 000 forint helyett csak 4000 forint lesz folyósítható.

Kedvező változás, hogy januártól a gyermekgondozási segély (gyes) a gyermek egyéves kora után teljes munkaidőben végzett keresőtevékenység mellett is folyósítható. Nem jár azonban a nagyszülőnek gyes, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el.

A családtámogatási rendszer egységesítése érdekében a szociális alapon folyósított, rendszeres gyermekvédelmi támogatást beépítik a családi pótlékba. Annak érdekben azonban, hogy a megszűnő támogatáshoz kapcsolódó egyéb kedvezményeket (pl. ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetés, tankönyvtámogatás, tandíjtámogatás, kollégiumi térítési díj támogatása) továbbra is igénybe vehessék a rászorultak, gyermekvédelmi kedvezmény néven egy új természetbeni ellátási formát vezetnek be. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot a helyi önkormányzat jegyzője állapítja meg, ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimumot nem haladja meg, továbbá a család nem rendelkezik a törvényben meghatározottnál nagyobb vagyonnal - áll a törvénytervezet indokolásában. A kérelmeket a polgármesteri hivatalokban kell előterjeszteni. A jegyző a kedvezményre való jogosultságról 1 éves érvényességi idejű hatósági bizonyítványt állít ki.

Bár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény természetbeni ellátásnak minősül, a jogosultak minden év május hónapjában 5000 forintos egyszeri támogatásban is részesülnek a nyári nyaraltatás, illetve az iskoláztatás terheinek az enyhítésére.