Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amikor nincs elég anyatej

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sajnos egyik gyermekemet sem sikerült kizárólagosan szoptatni, pedig úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy anyatejen nevelkedjenek. Mindhárom gyerek egészséges, annak ellenére, hogy a szülés utáni napokban mindegyiküknél komplikáció adódott. A két nagyot négy hónapig szoptattam, pótlás mellett, és most a kicsinek sem elég az anyatej, pedig mindent megteszek azért, hogy szopni tudjon. Gyakran mellre teszem, akár a játszótéri padon is, fejek, eszem, iszom tejszaporítónak tartott ételeket. Nincs több ötletem. Az ismerősöknek lenne igazuk, miszerint ilyen alkat vagyok, ezt örököltem, kevesebb a tejmirigyem?
A. R., Komló

A válasz nem is olyan egyszerű! A szoptatási gondok feltárásához, megelőzéséhez és megoldásához a szakembernek ki kell kérdeznie az anyát a mell "előéletéről". Az asszony életében ugyanis előfordulhattak olyan események, amelyek befolyásolhatják a szoptatás sikerességét. Az összegyűjtött adatok alapján legtöbbször fény derül a probléma forrására. Ehhez ismerni kell az előző gyermek szoptatásának történetét (ha többedik babáról van szó), a szülés lefolyását, az ott alkalmazott gyógyszereket. Tudni kell arról, hogy az anya átesett-e valamilyen emlőműtéten (kozmetikai vagy más okból), esetleg szív- vagy mellkasfali műtétet végeztek-e rajta. Volt-e valamilyen balesete (égés, roncsolás), ami a mellét is érintette? Változott-e a mell mérete, alakja a terhesség során? Mindezek ismeretében meg kell vizsgálni a mell állapotát és a gyermeket. Mielőtt kimondanánk a végkövetkeztetést, a szoptatás folyamatát is meg kell figyelni ahhoz, hogy az anya hatékony segítséget kaphasson, mert előfordulhat, hogy "technikai" okai vannak a kudarcnak.

Anatómiai problémák

A mellben a serdülés során alakulnak ki a tejmirigyek, számuk és méretük a terhesség alatt is gyarapodik. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a kis mellű nőknek kisebb az esélyük a szoptatásra, hiszen a mell méretét nem a mirigyállomány, hanem a mellben elhelyezkedő zsírszövet adja. Nagyon ritka esetben (ennek gyakorisága egy ezrelék alatt van) előfordul, hogy elégtelenül fejlődnek az emlőmirigyek. Ebben az esetben szinte fiúsan laposak maradnak a mellek, a terhesség alatt sem változik az alakjuk, esetleg méretük is különböző. Ilyen esettel az általunk megkérdezett szoptatási tanácsadók még nem találkoztak. Ritkán, de előfordul, hogy a szülés előtt melloperáción átesett anyának gondjai lesznek a szoptatással. A mellnagyobbító műtétek (szilikonos implantáció) nem befolyásolják a szoptatást, hiszen a műtét nem érinti a mell állományát, mivel a szilikonpárna a mellizom alá kerül. A mellkisebbítő vagy a mell alakját érintő műtétek már okozhatnak nehézséget. Ezeknél a műtéteknél ugyanis áthelyezik az emlőbimbót, ami tejcsatornák vagy idegek átvágásával is járhat. Ez azonban ritkán fordul elő, gyakorlatilag műhibának számít. A felsorolt problémák esetében az a biztató, hogy a baj többnyire csak az egyik mellet érinti, így nem akadályozza a baba tejjel való ellátását.

Gyakrabban előforduló gond, hogy a mellbimbó formája nehezíti meg a szoptatást. Ha a terhesség elején még befelé forduló vagy lapos a mellbimbó, van rá esély, hogy a szülés időpontjáig kiemelkedjen. Ha ez nem történik meg, akkor sem kell megijedni, hiszen a szopás során a babának nemcsak a bimbót, hanem az egész bimbóudvart a szájába kell vennie, tehát nem a bimbó szopása a lényeg. Az első napokban, amíg még lágy a mell, a legtöbb baba jól megtanul szopni az ilyen mellből is. Segíthetünk azzal, hogy szoptatás előtt fejőpumpával vagy kézzel emeljük ki a mellbimbót. Sokat ront a helyzeten, ha rögtön bimbóvédőt kap a mama. A bimbóvédő használata negyven százalékkal csökkenti az elválasztott tej mennyiségét, rontja a szopási technikát. Ha a kicsi hozzászokik a segédeszközhöz, később már nagyon nehéz leszoktatni róla, ami - amellett, hogy bonyolítja az anya amúgy sem egyszerű életét - a tej elapadásához vezethet. Ha mégis a bimbóvédőt választjuk, kérjük képzett szakember segítségét a helyes használathoz és a leszoktatás folyamatához. A terhesség alatt használható bimbókiemelő kelyhek hatékonyságát nem igazolták klinikai vizsgálatok. Az erőteljes szopással legjobban maga a baba tudja kiemelni a bimbót.

Hormonhibák

Az anyatej keletkezését és magát a szoptatást is hormonok szabályozzák. Ezeket a hormonokat az agyalapi mirigy termeli. A hormonok már a szülést megelőzően jelen vannak az anya szervezetében, a táplálék tehát "elő van készítve". Ahhoz azonban, hogy a tejtermelés alaposan beinduljon és fenn is maradjon, erőteljes szopásra van szükség. Nem ritka, hogy a kismamák arra panaszkodnak: nem, vagy csak késve indult be a tejtermelésük. Ennek - egyes esetekben - bizonyos kóros állapotok is lehetnek okozói. Előfordulhat, hogy a szülés során a méhlepény egy kis darabja a méhben marad. A lepény által termelt hormon gátolja a tejtermelést, a tejbelövellés tehát váratni fog magára, amíg a méhet teljesen ki nem tisztítják. Egy másik esetben, ha a szülés után súlyos vérzés lép fel, az alacsony vérnyomás miatt leállhat az agyalapi mirigy működése, ezért nem indul be a tejtermelés (Sheehan-szindróma).

A későn megindult tejtermelésnek azonban gyakoribb oka, hogy a kisbaba az első napokban nem elég erősen vagy nem jó technikával szopik. Ez sokszor annak köszönhető, hogy a baba túl aluszékony (betegség vagy a szülés alatt használt fájdalomcsillapítók miatt), vagy annak, hogy a kicsit megetetik, megitatják a csecsemőosztályon, ezért nem éhes.

Ha kétségeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy szopik-e egyáltalán valamit is a baba, figyeljük meg a következőket: ha a kicsi ütemesen szopik és halljuk, ahogy nyel, miközben tejcsöpp jelenik meg a szája szélén vagy az anya mellén, akkor nincs baj. Ha viszont ezt nem tapasztaljuk, akkor már az első nap fejésre van szükség. Fejéssel és a mell szakszerű masszírozásával pótolhatjuk, amit a baba elmulasztott. Így beindítható a kellő hormontermelés, és nem kell sokat várni a tejbelövellésre sem. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy a szülés időpontjától kezdve a kismama rendelkezésére álljon valaki, aki ért a szoptatáshoz, észreveszi, ha baj van, és külön kérés nélkül is segít.

Minden mindennel összefügg

A szoptatási kudarc hátterében olykor lelki problémák állnak. Az anya teste nem gép, amely gombnyomásra működik, ezért előfordulhat, hogy a tökéletesnek mondható szoptatási gyakorlat ellenére sem termelődik elegendő tej. A kudarctól való félelem, a bizonyítási kényszer is jelentős akadály lehet. Erről következő számunkban olvashatnak.

Nagyon fontos lenne arról is beszélni, hogy a szoptatás nem kötelező - mondja dr. Sarlai Katalin, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke. - Az egészségügyi dolgozók felelőssége, hogy az anyának minden fontos és a valóságnak megfelelő információt megadjanak a szoptatásról, az anyatejről. Ha az anya valamilyen oknál fogva a cumisüveget választja, jó, ha minél korábban közli ezt a környezetével és a mellette dolgozó egészségügyi dolgozókkal. Rengeteg nyűgtől óvja így meg önmagát és a környezetét is. A szoptatás elutasításának lehet olyan mélyen gyökerező oka is, amit képtelenség megoldani néhány hét vagy néhány nap alatt. A nem szoptató asszony ebben az esetben is lehet jó anya, ha kellő melegséget, közelséget nyújt a kisbabájának. Az ilyen komoly lelki terheket azonban jobb már terhesség előtt levetni, és lehetőleg kiegyensúlyozott lelkiállapottal nekivágni a családalapításnak.

A szoptatási gondok megelőzésére a szülés utáni órák a legalkalmasabbak. Az a tapasztalatom, hogy ha az édesanya ágya szélére már az első nap leül egy biztonságot, nyugalmat sugárzó, szakmailag felkészült ember, és csak tíz percet szán arra, hogy a szoptatásról beszélgessen vele, akkor a kezdeti akadályok többnyire elkerülhetők. Ezzel szemben ha csak az anya kezébe nyomják a gyereket: "itt van, boldogulj, ahogy tudsz!", akkor szinte biztos, hogy nehézségekre kell számítani.

Szaktanácsadó: Dr. Sarlai Katalin neonatológus gyermekgyógyász, a budapesti Szent István Kórház szoptatási ambulanciájának vezetője

Összeállította: Sződy Judit, a Szoptatásért Magyar Egyesület munkatársa

A Szoptatásért Magyar Egyesülettől megrendelhető az ingyenes szoptatós füzet, melyben minden fontos, alapvető információt megtalálnak a szoptatásról. Megrendelésükhöz mellékeljenek megcímzett borítékot!
SZME 1024 Bp., Margit krt. 55.
Üzenetrögzítős telefon: 316-6762
e-mail: szme@freemail.hu

Korábban
A tökéletes anyatej
Szoptatással előzzük meg az allergiát
Csecsemőknél természetes a bukás
Öt érv a szoptatás mellett

Ajánlat
Szoptatásról a babaneten
A Szoptatás Világhetéről
Szoptatási pózok
A szoptatás első hete

Könyvajánló
Terhesség és szoptatás alatti étrend
Gyógyszeres kezelés terhesség és szoptatás alatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről