Szociális támogatás az eladósodott családoknak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az adósságterhek enyhítése érdekében az elmúlt években több olyan célprogram indult, amely a lakossági hátralékok csökkentésére irányult, de ezeknek csak átmeneti hatásuk volt. Ezért a szociális törvény olyan rendszerszerű adósságkezelést alakított ki, amely komplexen kezeli a családok eladósodását és az önkormányzatok szociális tevékenységébe is beilleszthető.

Az ún. adósságkezelési szolgáltatás összekapcsolja a pénzbeli támogatást egy olyan adósságkezelési tanácsadással, amely az adott háztartás gazdálkodására, fogyasztási szerkezetének átalakítására, jövedelemszerző képességének javítására irányul. Az új ellátást 2003. január 1-jétől vehetik igénybe azok, akik lakhatással összefüggő hátralékokat - közüzemi díjtartozás, a közösköltség-hátralék, a lakbérhátralék, valamint a lakáshitel-tartozás - halmoztak fel.

A család, illetve egyedülálló személy akkor jogosult támogatásra, ha

  • az adósság összege meghaladja az ötvenezer forintot, és
  • az adósság elemét alkotó valamelyik tartozás legalább 6 hónapra vonatkozik, és ez a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban keletkezett, továbbá
  • a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint
  • olyan lakásban élnek, amely az adott településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget nem haladja meg.

A fentiekben említett összeghatárt az önkormányzat rendeletében úgy kell szabályozni, hogy az az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél, egyedülélő esetén annak 150%-ánál alacsonyabb nem lehet.

Az adósságkezelési szolgáltatás keretében a jogosult

  • adósságkezelési tanácsadásban, és
  • vissza nem térítendő adósságcsökkentési pénzbeli támogatásban

részesül.

A pénzbeli támogatás nem haladhatja meg az adósság 75%-át, és legfeljebb kettőszázezer forint lehet. Egy összegben, vagy az adós vállalásától függően havi részletekben folyósítható. Az adósságkezelés időtartama legfeljebb tizennyolc hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható. Ugyanazon lakás tekintetében csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

A pénzbeli támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

  • az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy
  • az általa vállalt adósságtörlesztést nem teljesíti, illetőleg
  • az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételét követően a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

A megszüntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy részére az adósságkezelés időtartamára, de legalább egy évre a települési önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújt.