Több támogatást kapnak a családok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A családtámogatások rendszere 1999-ben módosult utoljára, amikor a tanköteles gyermekek után a jogszabály nem családi pótlékot, hanem - azzal azonos összegű - úgynevezett iskoláztatási támogatást állapított meg. Az iskoláztatási támogatás bevezetésétől a jogalkotók elsősorban azt várták, hogy befolyásolni tudják a tankötelezettség teljesítését, ugyanis csak azt a családot jogosították támogatásra, ahol a gyermek rendszeresen jár iskolába. Megfelelő ellenőrzés és szankciók hiányában azonban ez a támogatási forma fölöslegessé vált, ezért a javaslat visszaállítaná a családi pótlék egységes rendszerét. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a jogosulti kör változatlanul hagyása mellett a törvény hatálybalépésekor iskoláztatási támogatásként folyósított ellátást a továbbiakban családi pótlékként folyósítják tovább. A családi pótlékra való jogosultság felső korhatára a tanévhez igazodóan évente egy évvel emelkedik, 2004. szeptember 1-jétől a közoktatási intézményben tanulmányokat folytatók után a családi pótlékra való jogosultság korhatára 23 évre módosul.

Emelkedik a családi pótlék

Amennyiben a parlament elfogadja a tervezett módosításokat, a családi pótlék havi összege 2002. szeptember 1-jétől visszamenőleg egységesen húsz százalékkal emelkedik. A megemelt családi pótlékot várhatóan decemberben kaphatják kézhez először a jogosultak, s ebben a hónapban folyósítják majd egyösszegben a szeptembertől járó különbözetet is. Az alábbi táblázat mutatja a hatályos és a tervezett öszegeket:

A családi pótlék havi összege

hatályos

tervezett

egygyermekes család

3800 Ft

4600 Ft

egy gyermeket nevelő egyedülálló

4500 Ft

5400 Ft

kétgyermekes család esetén gyermekenként

4700 Ft

5600 Ft

két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként

5400 Ft

6500 Ft

három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként

5900 Ft

7100 Ft

három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló gyermekenként

6300 Ft

7600 Ft

tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek (személy)

10500 Ft

12600 Ft

a gyermekjóléti, büntetésvégrehajtási vagy szociális intézményben élő, továbbá a nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett gyermekre tekintettel - kivéve a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket -, valamint a nagykorú árvának, és annak a nagykorú személynek, aki kikerült az átmeneti vagy tartós nevelésből:

5400 Ft

6500 Ft

A jövő évtől az iskolakezdéssel járó költségekre tekintettel augusztusban kéthavi családi pótlékot folyósítanak. Tekintettel arra, hogy a tizenharmadik havi családi pótlék már a kormány száznapos programjában is szerepelt, még a parlament nyári rendkívüli ülésszakán elfogadták a költségvetési törvény módosítását, amely szerint már az idén folyósították az augusztusi dupla családi pótlékot.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás minden szülő nőnek alanyi jogon járó egyszeri juttatás, ami a gyermek születésével felmerülő rendkívüli többletkiadásokhoz hivatott hozzájárulni. Jelenleg ez a támogatás az öregségi nyugdíjminimum 150 százaléka, a javaslat - 2003. január 1-jétől kezdődően - annak 225 százalékára emelné fel.

Ikreket nevelő családok többlettámogatása

Mivel ikerszüléskor ezek a többletterhek többszörösére növekednek, 2003. január 1-jétől ikerszüléskor az öregségi nyugdíjminimum 300 százaléka járna az anyának anyasági támogatás címén. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot is kiterjesztenék annak az évnek a végéig, amelyben tankötelessé válnak a gyermekek. Emellett a gyermekgondozási segély összege is duplájára - az öregségi nyugdíjminimum kétszeresére - emelkedne.

Váci Tímea

(Üzleti Negyed)