Amitől a fészek otthon lesz

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Párna nappaliba, hálószobába

A párnák személyessé, kényelmessé, meghitté teszik az otthont és elsőrangú dekorációként szolgálnak, segítségükkel egységessé lehet tenni a szobát.

Fotó: HomeGarden
Fotó: HomeGarden

Az egyszerű, semleges berendezést feldobhatjuk, az eklektikust szelídíthetjük a megfelelő típusú párnákkal. Variálhatunk a mintákkal, színekkel, anyagokkal és formákkal. A nappaliba kicsit finomabb textileket válasszunk: pl. selymet, batisztot. A konyhaszékekre és az étkezőbe strapabíróbb ülésjavítók kerüljenek: vászonból, lenvászonból, pamutvászonból.

Fotó: HomeGarden

Párnák garmadáját kínálják a különböző lakberendezési és egyéb boltok, a választék hatalmas, de ugyanígy az árak közti különbség is: 500 Ft-ért is lehet kapni és 10 000 Ft-ért is, igaz, ez utóbbi minden igényt kielégít. A gyártók általában béléssel együtt árulják párnáikat, s kis címke tájékoztat azok használatáról. Rendkívül praktikusak az olyan típusok - különösen porallergiások számára -, amelyek béléssel együtt moshatók.

Ha azonban igazán egyedi párnákat szeretnénk, amelyek igazán passzolnak a személyiségünkhöz, próbálkozzunk magunk készítésükkel. Nem ördöngösség, viszont az eredmény annál látványosabb. Először egy régi párnának varrjunk új huzatot, aztán ahogy egyre ügyesebbek leszünk, próbálkozhatunk egyéni formatervekkel is.

Fotó: HomeGarden

A párnának természetesen nem csak a külseje a fontos. Egyénenként változik, ki milyen állagú párnán szeret ülni, aludni, és a bélés anyagának kiválasztásakor a párna funkcióját is figyelembe kell venni. Alváshoz a pihe-puha, szinte már "képlékeny" bélés a kellemes. A díszpárnáknál azonban fontos, hogy szép tartásuk legyen, ne "plöttyedjenek" össze olyan könnyen. A kemény konyhaszékekre, hokedlikre helyezett ülőpárna például a legjobb, ha tömör szivacsból van, mert ez deformálódik a legkevésbé. A toll az alvó- és díszpárnák klasszikus tölteléke. Sajnos sokan allergiásak rá. Nekik nagyszerű megoldás a szivacsdara és az egyéb, szintetikus szálakkal töltött párnák. Ezeknek plusz előnyük, hogy moshatók. Díszpárnáinkat tölthetjük a legmodernebb bio-anyagokkal, kókuszrosttal, melyek nemcsak egészségesek, de masszív tartást is adnak a párnának, ami egy díszpárna esetében nagyon fontos.

Csipkepárna

Fotó: HomeGardenBékebeli hangulatú párnákat készíthetünk, ha a régi, elhasználódott csipkének ezen adunk új életet. Ha a csipke viszonylag jó állapotban van, varrjuk színes, egyszínű párnára. Ha megviseltebb, vágjuk ki az ép részeket, csipkevirágokat, dolgozzuk el a széleit (pl. öltsük körbe pelenkaöltéssel). Mivel nagyon jól mutat együtt a lenvászon és a sárga, hosszabb-rövidebb ideig sárga és narancssárga festőlébe áztattuk a díszeket. Hagyjuk megszáradni, vasaljuk ki, majd simítsuk el őket a párnán és varrjuk rá.


Zsinóros praktikák

Az egyszerű üveg-, kerámia-, porcelán- és fémtárgyakat feldobhatjuk, különössé varázsolhatjuk némi madzaggal és zsinórral.

Fotó: HomeGarden Fotó: HomeGarden Fotó: HomeGarden

Legyen az kenderből, selyemből vagy bármi egyébből, legyen bár semleges vagy színes, mindenképp érdekes hatások érhetők el vele. Az akcióhoz nem lesz másra szükségünk, csak egy kis ragasztóra, ollóra, no meg a díszítendő tárgyra és a zsinórra. Kellemes tekergetést!

Korábbi ötlettárunkból
Teremtsünk tavaszi hangulatot! - Friss virágok lenyomatával készült terítő, falikép, fényképalbum-borító
Decoupage a lakásban - decoupage tehnikával díszített csempék, vázák, tányérok
Praktikus, ötletes - Papírmasé lámpa, sógyurma, törülközőszárító

Ajánlat
Kreatív Hobby

Szeretne még többet barkácsolni?
Száz új ötlet, száz új játék - Játékos barkácskönyv