Újrafogalmazott tradíciók

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Lassan egy esztendeje annak, hogy az akkorra már félkész állapotban felépített ház tulajdonosa felkereste Csecsődi Máriát és megbízta lakásának további belsőépítészeti tervezésével és munkálataival.

A ház belső kialakítására, annak funkcionalitására határozott elképzelése volt a megrendelőnek, mégpedig, hogy az itt élő többgenerációs család társasági és magánéletének is megfeleljen e ház. Az épületbe érve figyelmünk azonnal a legyező formájú lépcsőre irányul, mely finoman visszafogott barokk stílusával hökkenti meg az ide betérőt. A lépcső kovácsoltvas korlátja ugyancsak visszafogott barokk jellegzetességeket hordoz, mely Koltai Sándor építész saját kezű munkája.

A kovácsoltvas korlát barokk

jellegzetességeket hordoz

A lépcső olasz márványból készült, melynek anyagát egy tömbben szállították Itáliából, és itt faragták ki mesteremberek. E márvány sajátos fényének érvényesülése érdekében Mária a padló kövezetét színben azonossal, de sajátos selyemfényűvel kombinálta. A kiegészítőként szolgáló barokk falikarok régiek mintájára lettek öntetve, ahogy a finoman aranyozott barokk tükrök is. E kiegészítő tárgyak szépségük mellett fontos szerepet töltenek be, mégpedig azt, hogy a ház egészében végigkísérjék, megjelenítsék és egységesítsék a stílust.

Barokk garnitúra a szalonban Étkező az üvegasztallal

Az emeleten található a nappali vagy úgy is mondhatnánk: a szalon. Klasszikusságával, színeivel, de mindenekelőtt méretével pazar látványt nyújt az arab barokk garnitúra, mely egyben meghatározó darabja e térnek. A régebbi otthonukból lett áthozatva, de már újjávarázsolva, új kárpitozással és aranyozással. A kandalló a már említett, Olaszországból rendelt márványtömbből lett kifaragva, mely elhelyezésében és funkciójában is központi szerepet kapott, a rendíthetetlenséget, a biztonságot és állandóságot jelképezve. A nappali kiegészítőinek és garnitúrájának aranyos csillogását ellensúlyozza a selyemfényű padló, mely színében megegyezik a fal koloritjával. A tér felmelegítését szolgálja a halas tebrizi szőnyeg, amely Mária kedvenc szőnyege, hiszen kiváló minősége és mintájának gazdagsága miatt szereti alkalmazni.

A nappali mellett - egy elszeparáltabb, intimebb hely - a kártyaszoba található, melynek bútorai, habár új készítésűek, de stílusukban Lajos-korabeliek. Az itt alkalmazott színek egységesek, mind a bútor, mind a kárpitozás és függönyözés tekintetében. A finom bézs és az antik aranyozás könnyed és elegáns. A ház egészén végigfutó falburkolat és ajtókeretek mintában és színben harmonizálnak, és egységességet adnak. Az ebédlő bútorát is ezen színek jellemzik, mely a belső világítással kap különleges exkluzivitást.

Könyvtárszoba Kártyaszoba

A legfelső szinten egy különleges tér fogad, melynek egyik oldalán a családi könyvtár, másik oldalán egy kellemes pihenő, illetve olvasórész fogad. Az íves drapéria lágyságot kölcsönöz, mely nyugodtságot áraszt magából. Építészetileg és funkcionálisan összeköti az ezen emeleten lévő szobákat, s egyben a lépcsőház és épület lezárását hangsúlyozza.

A hálószoba élénk vörös színeivel a ház különlegességének számít

Innen nyílik a hálószoba, melyben a ház eddig látott színeitől eltérően főszerepet kap egy új szín, a harsány és kihívó vörös. E legfelső szinten helyezkedik el a dolgozó. Kifejezetten "férfias" tér, amely jólfunkcionáltságával, a kényelmet és a praktikumot szolgálja. Az uralkodó szín itt mindenképp a dió, mely az eredeti ónémet íróasztalon és karosszéken át a könyvespolcokig végig jellemző. Érdekes kiegészítője e szobának az a kisebb méretű, stílusában Lajos-korabeli és eklektikus szék, melynek bőrberakásos ülőrészét a Nemzeti Múzeum restaurátora, Kopcsányi Mercédesz és Magyar István munkája mentette meg.

Uszoda tükörrel és szobrokkal

Egy ilyen háznak szinte elengedhetetlen része az uszoda, mely helyet ad a pihenésnek és a mindennapi testmozgásnak. A látvány magáért beszél, a tizennégy méter hosszú medence fölött a valódi csillagos égbolt illúzióját kelti a világítás, mely az uszoda falán elhelyezett óriás tükörben megkétszereződik.

Ondai Orsolya
A fotókat készítette: Lelkes László

Korábbi lakásbemutatók
Csecsődi Mária otthonába látogatunk - Életre keltett harmónia
Görög kincsek otthona
Bauhaus-élmény a 21. században
Ahol a tárgyak életre kelnek

Ajánlat
Barokk építészet a weben

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Az építészet története - a barokk