A titokzatos Jodie Foster

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jodie Foster 1962. november 19-én született Alicia Christian Foster néven Lucius és Brandy Foster negyedik gyermekeként. Szülei házassága még a legkisebb lány születése előtt tönkrement, ezért elváltak. Jodie már kora gyermekkorában átlagon felüli intellektusról tett tanúbizonyságot. Egyéves korában folyékonyan beszélt, kétéves korában pedig már olvasni is tudott. Filmes pályafutása háromévesen kezdődött, amikor több reklámfilmben és sorozatban szerepeltették az égszínkék szemű, szőke kislányt. A kiugrás sem váratott sokáig, hiszen 1972-ben felkérték a Napóleon és Samantha című Disney-film főszerepére, melyben együtt játszott Michael Douglasszel.

Egy sor Disney-filmet követően Martin Scorsese rendező is felfigyelt a 14 éves kamaszlányra, és felkérte a Taxisofőr című film egyik szerepére, melyben egy prostituált tizenévest kellett alakítania. Egyes jelentekben meztelenül kellett volna a kamerák elé állnia, de fiatal korára való tekintettel testdublőrrel oldották meg a helyzeteket. Alakításáért Jodie Fostert Oscar-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriában.

A filmezés mellett Jodie nem hanyagolta el a tanulmányait sem. Csendes, visszahúzódó, magányos típus volt, aki kiváló bizonyítványt vitt haza minden évben. A középiskola után a Yale egyetemen folytatta a diákéveket, ahol 1985 magna cum laude diplomával végzett irodalom szakon, majd visszatért a filmezéshez.1988-ban a Jonathan Kaplan rendezésében készült Vádlottak című film főszerepéért Oscar-díjat kapott. 1991-ben az Amerikai Filmakadémia A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért újabb Oscar-díjjal tüntette ki.

1997-ben bátyja, Buddy Foster életrajzi könyvet jelentetett meg róla, melyben azt állította, hogy Jodie Foster biszexuális, és intim kapcsolatot tartott egy nála tíz évvel idősebb tervezőnővel. Buddy a szülei válásának és a zűrös családi élet hatásának tulajdonította húga biszexuális hajlamát. A színésznő kategorikusan elutasította a vádakat, de a felröppent pletykákat azóta sem sikerült maradéktalanul elcsitítania. Azzal védekezett, hogy bátyja, aki drog- és alkoholfüggő, csupán anyagi hasznot igyekezett kovácsolni a könyvből, melynek sikeréhez feltétlenül hozzájárul egy kevés botrányszagú pikantéria.

1998. július 28-án megszületett Jodie Foster első gyermeke, Charles. Az apa kilétét illetően a színésznő nem volt hajlandó nyilatkozni, ezért megkezdődtek a találgatások. Sokan Randy Stone-ra gyanakodtak, aki rendszeresen kísérte Jodie-t nyilvános eseményekre, fogadásokra. A színésznő azonban váltig állította, hogy kapcsolatuk soha nem lépte át az őszinte barátság kereteit. Randy Stone megkérte barátnője kezét, hogy együtt neveljék fel, hagyományos családmodellben a kisfiút, de Jodie kedvesen visszautasította a nagylelkű ajánlatot. Ragaszkodott hozzá, hogy egyedül birkózzon meg az anyasággal. Három évvel később újabb terhességét jelentette be, az apa kilétét az előző gyermek esetéhez hasonlóan legmélyebb titkaként őrizte. A baba, Kit, 2001 októberében jött a világra.

Jodie Foster a gyermekneveléssel párhuzamosan forgat is. 1999-ben mutatták be az Anna és a király című, Oscar-díjra jelölt romantikus drámát, melyben Jodie egy angol hölgyet játszik, aki Sziámba utazik, hogy tanítsa Mongut király 58 gyermekét.

2002. május 2-án mutatják be Magyarországon a színésznő legutóbbi filmjét Pánikszoba címmel, melyet a Hetedik, a Harcosok klubja, a Játsz/ma című filmek rendezője, David Fincher vitt vászonra.

Korábban
Másodjára lett anya Jodie Foster
Jodie Foster és az ausztrálok
Az új Jodie Foster-film túlszárnyalta a Mátrixot
Jodie Foster postás vagy pincér lenne

Ajánlat
Jodie Foster filmjei
Fotók Jodie gyermekkori filmjeiből

Fórumajánló: Meleg színészek, leszbikus színésznők?