Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy rabszolganő regénye

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hannah Crafts az 1850-es években írta könyvét, mikor megszökött tulajdonosaitól Észak-Karolinából, és New Jerseybe menekült, hogy új életet kezdjen. A Warner Books kiadó szerint ez az egyetlen regény, amit afro-amerikai rabszolga írt, és valószínűleg ez az első könyv a világon, amit fekete bőrű hölgy vetett papírra.

A 300 oldalas kéziratra 2000-ben bukkant rá Henry Louis Gates Jr., a Harvard egyetem afro-amerikai tanulmányok témájának professzora. A kihegyezett libatollal írt kéziratot a Hannah Crafts által elkövetett helyesírási hibákkal és javításokkal, áthúzásokkal együtt jelentetik meg. A regény valósághű bepillantást nyújt a rabszolgák életébe, a tulajdonosaikkal való viszonyokba. Leírja, milyen előítéletekkel viseltettek a földeken dolgozó rabszolgák a házakban tevékenykedő társaikkal szemben. A kézirat szerint a tulajdonosok és rabszolgáik között élénk szexuális kapcsolat folyt.

A szerzőről nem állnak rendelkezésre ismeretek. Senki nem ismeri Hannah Crafts utódait, és ebből kifolyólag úgy vélik, hogy kéziratát álnéven szignózta.

Ajánlat
The Bondwoman's Narrative
Wonders of the African World - Henry Louis Gates Jr. oldala

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről