Bútortervezés személyre szabottan

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kétszintes családi házról joggal hihetnénk, hogy professzionális belsőépítész-munka eredménye, melynek elkészültével a szakember kulcsra készen adta át az otthont, a lakóknak pedig nem volt más dolguk, mint beköltözni. Ám szó sincs lakberendezőről, legfeljebb a terek átgondoltan kialakított harmóniája és a következetesen megtervezett, igényes, precíz munkával kivitelezett, klasszikus formavilágú, mégis személyre szabott fabútorok téveszthetik meg a látogatót. Az előbbi a család jó izlését, az utóbbiak pedig Belloni Ákos bútortervezőt és nagy múltra visszatekintő műhelyének munkáját dicsérik.

Az utcáról belépve különleges "nyugalom-szigeten" találja magát az ember. Megszűnik a zaj, a nagyvárosi, kaotikus forgatag helyét átveszi a rend. Tíz évvel ezelőtt ezen a helyen még egy szoba-konyhás főépület, a telken pedig a hozzá tartozó melléképület állt, amit a családfő teljesen lebontatott, hisz pontos elképzelése volt új otthonáról.

A mai kialakítás - többszörös átépítést követően - három éve nyerte el végleges formáját.A kis előtér - amin a háziasszony még alakítana - nem sejteti a sokrétűen funkcionált, kertbe vezető, tágas nappalit, amely az alsó szint többi helyiségéhez képest néhány lépcsős szinteltolással kapott helyet. A berendezést a nemes fa és a bőr uralja, az angol chippendale stílust idézve.

- Közel állnak hozzánk az angol stílusú házak - mondja a házigazda. - Nem kedveljük a nagyon modern bútorokat. A nem is túl régi, de semmiképpen nem túl újszerű tárgyak állnak hozzánk közel. Tizenegy évvel ezelőtt a Műcsarnok Mednyánszky-termében láttam meg Belloni Ákos fekete ebédlőgarnitúráját. Miután megvettem, elkértem a tervező telefonszámát. Ezzel a vásárlással pedig egy sokéves együttműködés vette kezdetét, amely a lakás szinte valamennyi helyiségére "rányomta bélyegét". A bőrrel kombinált, királyi asztalok eleganciáját idézi, fekete étkező kiemelt helyet kapott a hallban, néhány lépés távolságra a konyhától és az ülőgarnitúrától, egy légtérbe építve, mégis szeparálva ez utóbbitól.

- Ákosnak akkoriban a Százados úti művésztelepen volt műhelye. Úgy gondoltam, csináltatok egy bárpultot is az étkező mellé - folytatódik a történet. A nappali azonban azt mutatja, mégsem ez lett az utolsó Belloni-darab. - Az elkészült pult annyira elnyerte a tetszésünket, hogy a feleségem kitalálta, valamennyi hátralévő famunkát bízzuk Belloni Ákosra és csapatára. A mostani bárpult már a második, ezt követően készült el a video- és hifiszekrény, a hallban végigfutó radiátorburkolat és az összes ajtónk. Ákos minden alkalommal több tervet, óriási színválasztékot hozott, és a döntésben is a segítségünkre volt. Az alsó szint bútorainak esetében így esett a választás a diógyökérre, az ajtók pedig cseresznyefából készültek.

Az először vásárolt, fekete étkező színvilágától a földszint más helységeiben sem távolodtak el a tulajdonosok. A tekintélyt parancsoló, klasszikus dolgozószoba kialakítása is a Belloni-műhelyt dicséri, ami a nagyméretű, elegáns íróasztal széktámlájának díszítését Szász Endrével terveztette. A különleges, egyedi bútorokat színben és anyagban hozzáillő padlólapok és falburkolat emelik ki. A márványlapos dohányzóasztal és a terméskővel burkolt kandalló organikus finomsággal ellenpontozza a hall konstruktív, fekete tárolóit, melyek szerkezete szakít a szekrénysor hagyományaival, és személyre szabott igényeket elégítenek ki.

Ötletes megoldás a felettük futó ablaksor, melynek színes üvegbetéteit iparművész készítette. A szépség és időtállóság mellett a lakás bútorainak nagy előnye, hogy megálmodójuk nem csak a formai megoldásokat tartotta szem előtt, de a térkialakátás szempontjait is. ęgy a dolgozó-, a háló-, a fürdő- és a gyerekszoba amellett, hogy hangulatukat Belloni Ákos a lakók személyeire szabta, a modern háztartás igényeinek megfelelően funkcionál.

A tárolásra mindenhol elegendő és praktikus beosztású tér áll rendelkezésre, a családfő könyvtárszobájában ugyanúgy, mint a toalettben, ahol az észrevétlenül a falba simuló nyílászáró mosókonyhát takar. Az alsó szint minőségi, látványos és precíz kialakítása után az emelet bútorainak elkészítéséhez a tervező már szabad kezet kapott. Az ő ötlete alapján nyerték el a folyosó falai a mediterrán atmoszférát teremtő terméskőburkolatot, amely mellett délies finomsággal sorakoznak a változó belmagasság méretét követi, almazöldre pácolt szekrénykék.

Hasonlóan kecses vonalvezetés jellemzi a hálószobákat. Az alsó szint tört fehér franciaágyához teljes szett készült, éjjeliszekrényekkel, tárolókkal és fésülködőasztalkával, csakúgy, mint az emeleten helyet kapott szülői hálóban, melyet cseresznyefából kivitelezett a Belloni-mőhely. A nemesfa változatos alkalmazása ebben a lakásban túlmutat az anyagiakon. A terek és emeletek összhangja a tervező és a megrendelők ideális együttműködésének eredménye. Kitartó vendéglátóink nem hódoltak be a készen kapható műanyag bútorok trendjének, inkább ragaszkodtak saját, autentikus izlésvilágukhoz, melynek megvalósításához professzionális szakembert kerestek, de Belloni Ákos személyében - saját bevallásuk szerint - ennél többet, kreatív művészt, megbízható kivitelezőt és jó barátot találtak.

Korábbi lakásbemutatók:
Bútorépítészet a Belloni-galériában
Párizsi hangulat Pesten
Villa a város felett
Egzotikus varázslat itthon

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Klasszikus és modern - nemzetközi trendek a lakberendezésben