Megszépült kismamák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Már a petesejt megtermékenyülése utáni első napokban megemelkedik az ösztrogénszint. Hatására fokozódik a vízvisszatartás, a szövetekben felhalmozódott víz az arcon előnyös változást eredményez. A bőr feszesebb, simább lesz. Az arc kikerekedik, a vonások lágyabbá válnak. Előfordul, hogy ezek a változások árulják el a kismamát: alakján még nem látszik, hogy áldott állapotban van, ám arcának ragyogása sejteti, mi okozza a megszépülést.
Az ösztrogén a faggyúmirigyekre is hatással van. Egyes kismamáknak ilyenkor kiszárad a bőre, másoknak pattanásos, és mitesszeres lesz. Fontos tehát, hogy figyeljük arcbőrünk változásait.

Tipp: Ha bőrünk kellemetlenül feszül vagy hámlik, hidratáló krémmel ápoljuk. A zsíros, pattanásos, mitesszeres bőrt élesztőből készült pakolással tisztíthatjuk meg. Az élesztőt kevés langyos vízzel keverjük sűrű masszává, és kenjük egyenletesen a bőrre. Öt perc múlva öblítsük le bő langyos vízzel, majd arctonikkal hűsítsük. A tonikhoz egy marék édesköményből vagy szemvidítófűből főzzünk teát, szűrjük le és hűtsük ki.
Száraz bőrre készítsen pakolást túróból, mézből és citromból. Puha és sima lesz az arcbőre tőle.

Vigyázat, májfoltok!

A hormonhatás kellemetlen velejárója a bőr egyenlőtlen foltosodása. Nemcsak a mellbimbók, hanem az anyajegyek, májfoltok, hegek is sötétebbek lesznek. A várandósok háromnegyedénél jelentkeznek a harmadik hónaptól kezdve úgynevezett terhességi foltok a homlokon, az arcon, az orron és a felső ajakon. Az árnyalati különbségeket alapozóval jól el lehet fedni. Vigyázzunk azonban a napozással, szoláriummal, napfény hatására ugyanis még sötétebbek lesznek a foltok. A drogériák többféle fényvédő krémet is kínálnak, érdemes áldozni rájuk, mert a foltok egy része nem múlik el a szülés után.

Megelőzhetők a terhességi csíkok?

Régóta keresik az okát a bőrgyógyászok a striák kialakulásának. Ezek azok a márványos, fehér repedések a bőrön, melyeket terhességi csíkoknak is neveznek. Tény, hogy a szokatlanul nagyfokú kitágulás próbára teszi a kötőszövetet. Örökletes kötőszöveti gyengeség vagy hirtelen testsúlynövekedés a rugalmas szövetek túlnyúlását eredményezheti. Ilyenkor sérül a kötőszövet: lilás-pirosas, fényes bemélyedések tűnnek fel a bőrön.

Tipp: A has, a csípők és a combok rendszeres krémezésével készítsük fel a bőrt a nagy megpróbáltatásra. Legkésőbb a harmadik hónaptól kezdve reggel-este masszírozzunk a bőrbe jól felszívódó krémet. Kapható kifejezetten kismamák bőrápolására való, speciális krém is. Fokozza a hatást, ha a has bőrét krémezés közben gyengéden megcsipkedjük. A hüvelyk- és mutatóujj közé fogjuk a bőrt, kissé meghúzzuk, majd hirtelen elengedjük. Ez felkészíti a tágulásra, és serkenti a vérkeringést.
A speciális ápolószerek használatától azonban nem szabad csodákat várni. A striák vagy terhességi csíkok a szülés után, különösen akkor, ha a kismama nem hízik egyszerre túl sokat, elhalványulnak.

Kinőtt melltartók

A leendő apukák kedvtelve szemlélik feleségük gömbölyödő kebleit. A mamákat azonban ez nem nagyon vigasztalja, hiszen a megnagyobbodás kellemetlen, feszítő érzést okoz. A várandósság végére akár negyven dekagrammal is nyomhat többet a mell. Ez a súly megviseli a bőrt, az izomzatot és a gerincet. Elengedhetetlen egy jól támasztó melltartó, és hasznos, ha a mell bőrét is ápoljuk a terhességi csíkok megelőzése érdekében. A mellbimbókat ellenben hagyjuk ki a krémezésből, különben felpuhulnak, ez pedig gondot jelenthet majd a szoptatás megkezdésekor.

Tipp: a rendszeres hideg-meleg vizes váltózuhannyal megőrizhetjük a bőr rugalmasságát. Kívülről befelé körkörös mozdulatokkal krémezzük be. Kezdetben a mellbimbók nagyon érzékenyek, kíméljük őket, de a terhesség utolsó harmadában javulhat a helyzet. Vannak, akik a szülés előtti időszakban a mellbimbók frottír törülközővel való dörzsölgetését, edzését javasolják, ám ez nem garancia arra, hogy a szoptatás első időszakában megússzuk a kisebesedést. Az apró sérülések ugyanis többnyire a rosszul megválasztott testhelyzet vagy a rossz mellre helyezés miatt alakulnak ki.

Magasba a lábakat!

A jelentős súlyemelkedés nagy terhet ró a lábakra is. Ahányszor csak tehetjük, emeljük, polcoljuk fel magasba a lábakat. Hasznos a gumiharisnya, a hűsítő krém, és a biciklizés (akár a levegőben is). Napközben többször is tornáztassuk meg a lábfejet.

Tipp: krémezze és masszírozza a lábát a lábfejtől haladva a comb felé hűsítő krémmel. Hűvös zuhany alatt hamar felfrissülnek a megdagadt és fáradt lábak. Áldozzunk néha időt és pénzt szakszerű tapmasszázsra is, csodákat tesz fáradt lábainkkal!

Múló öröm a dús hajkorona

A hajápolás egyszerűsödik, az ösztrogén hatására erős, dús hajkorona nő. A várandósság alatt ugyanis azok a hajszálak sem hullanak ki, amelyek már nem növekednek tovább, elöregedtek, és egyébként a napi fésülködés során kihullanának. Az így feldúsult hajkorona sajnos csak átmeneti állapot, a terhesség utáni hónapokban kihullik a felesleg. Nem kell aggódni, ha "csomókban" hullik a frissen szült nő haja, természetes jelenségről van szó, fél év múlva ismét visszaáll az egyensúly.

Szépségápolási tanácsadónkat bőrápolásról - kismamák bőrápolásáról is! -, sminkelésről, kozmetikai tetoválásról, napozásról, a táplálkozás és a szépség kapcsolatáról, és láb- és körömápolásról is kérdezhetik.
A kozmetikus válaszol

Korábban
15 boldogságtipp a legszebb kilenc hónapra
Kismama-fehérneműk
Fitten az irodában
A szép bőr diétája

Szeretne vonzó anyuka lenni?
Legyen szép a kismama
Kismamatorna Kállai Ildikóval - VHS kazetta