Húsvéti fesztivál Hollókőn

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sztrémi Zsuzsanna, a Hollókői Közalapítvány igazgatója elmondta: korábban csak a locsolkodás ősi rítusának felelevenítése vonzotta húsvétkor a turistákat az ország egyetlen világörökséggé nyilvánított falujába. Később azonban két ünnepnapra is bőségesen elegendő, gazdag program csalogatta a vendégeket az apró településre.

Mára a hollókői húsvéti fesztivál nemzetközi szintű kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát. Tavaly a 370 lelkes faluban tízezer vendég volt kíváncsi az ünnepi programokra.

A két húsvéti ünnepnapon tíz hagyományőrző együttes, néptánccsoport ad műsort a falu több helyszínén, felvonultatva egyúttal a magyar nép változatos öltözködési szokásait, hagyományait.

Meghívott népművészek, kézművesek aktív foglalkozásra invitálják a vendégeket. Negyven nép- és iparművész pedig napjaink népi fazekasságából, a hímes tojás változatosságából, a hímzés és szövés magyar motívumaiból s más, hagyományos mesterségekhez kapcsolódó termékekből nyújt kínálatot a falu főutcáján felsorakoztatott sátrakban.

A hollókői húsvéti fesztiválra minden évben meghívnak egy-egy kiemelkedő előadót is: az idén a felvidéki Écsi Gyöngyi népdalénekes előadóművész lesz a díszvendég.

A húsvéti tojás természetesen főszerephez jut a hollókői ünnepekben: Rímes tojás címmel locsolóvers-mondó versenyt hirdettek általános iskolások számára, a Hímes tojás című kiállításon pedig tojásfestőktől, -patkolóktól és -hímzőktől gyűjtött különleges darabokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A hollókői templomban Keresztút címmel id. Szabó István Kossuth-díjas fafaragó művész szobrai tekinthetők meg.

Ajánlat
Szállásajánlatok Hollókőn
Hollókő oldala

Korábban
Húsvéti előkészületek - tojásfestés és -díszítés
Sütemények locsolkodóknak