Kiegészítő családi pótlék - gyermekvédelmi támogatás

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A támogatás megállapításának feltétele, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és a családban történő nevelkedés ne álljon ellentétben a gyermek érdekével.

A támogatás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy az önkormányzat rendeletében meghatározott szervnél terjesztheti elő. A kérelemben, valamint a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valódiságát az önkormányzat környezettanulmány készítésével vizsgálhatja.

A kiegészítő családi pótlék havi összege 2003-ban gyermekenként 4600 forint. Amennyiben a rendszeres támogatást jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. 2004-től a támogatás a mindenkori nyugdíjminimum 22 százaléka. A folyósítás időtartama a feltételek fennállásáig tart. A jogosultság feltételeit a települési önkormányzat képviselő-testülete évente legalább egyszer felülvizsgálja.

Amennyiben a feltételek fennállnak, a kiegészítő családi pótlék a gyermek nagykorúvá válása után is megállapítható, illetve továbbfolyósítható, ameddig nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, legfeljebb azonban 23 éves koráig. Felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló gyermek 25 éves koráig részesülhet kiegészítő családi pótlékban. 2004-től a költségvetési törvény évente rendelkezik a támogatás emeléséről.

Kétszeres összegű támogatás jár annak az adóköteles jövedelemmel nem rendelkező nyugdíjas (vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő) hozzátartozónak, akit a gyámhivatal a gyermek gyámjául rendelt.