Szépségkirálynőből lett színésznő

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Gyermekkor

Halle Berry 1968. augusztus 14-én született Clevelandben. Agresszív természetű apja, Jerome Berry korán otthagyta a családot, így Halle-t és nővérét, Heidit nővérként dolgozó édesanyjuk nevelte fel, Cleveland fehérek lakta negyedében.

A kis Halle fehér gyerekek iskolájába járt, ezért már elég korán ki volt téve a bőrszíne miatti diszkriminációnak. Ennek ellenére középiskolai évei gyümölcsözőek voltak, tevékenyen részt vett az iskola majd minden mozgalmában, az érettségijét pedig bálkirálynőként ünnepelhette.

Szépségversenyek sora

A Miss Teen All-American tini-szépségversenyt már könnyedén nyerte, Miss Ohio-ként pedig eljutott a Miss America versenyre, ahol első udvarhölgyként fogadhatta gratulációkat. Az amerikai szépségverseny szabályok szerint Miss America a Miss Universe címért indulhat, első udvarhölgye azonban a Miss World címért versenyezhet. Így jutott el Halle Londonba, ahol az 1986-os Miss World versenyen Amerikát képviselhette.

Bár nem nyert, a szépségkirálynői pályafutása alatt szerzett kisebb vagyonából futotta arra, hogy elvégezze főiskolai tanulmányait. A clevelandi Cuyahoga Főiskolán tévés újságírói diplomát szerzett, később azonban a kamera másik oldalára állt.

A színészi karrier

Először Chicagóba költözött, majd New Yorkba, ahol modellként vállalt állást. Színészi karrierje kezdetén felejthető szerepeket vállalt szappanoperákban, majd a kilencvenes évek első felében végre bekerülhetett a hollywoodi filmes körforgásba.

A nagy áttörést a Spike Lee rendezte Dzsungelláz mozifilm jelentette, amelyben Samuel L. Jackson partnereként szerepelt. Ezt követték aztán tartalmasabb mellékszereplői állások: Az utolsó cserkészben Bruce Willis társszereplője lehetett, a Bumeráng című romantikus komédiában pedig már Eddie Murphy partnereként hódított. 1994-ben a Flinstonesban vállalt szerepet, majd 1996-ban a Tűzparancs című akciófilmben Kurt Russell és Steven Seagal partnere lehetett, de előtte még felejthetetlen alakítást nyújtott a Bármi áron című drámában, ahol egy drogfüggőségből kigyógyult édesanya szerepét játszotta el, aki megpróbálja visszaszerezni gyermekét.

1995-ben sikerült áttörnie Hollywood rejtett rasszizmusának sorompóját, amikor megnyerte - a Solomon & Sheba című film Sába királynőjének szerepét.

Magánélet

Amikor Halle már túl volt számos problémás párkapcsolaton és egy rövid románcon Wesley Snipes-szal, 1993-ban találkozott David Justice-szal, az Atlanta Braves csapat egyik játékosával. Hat hónappal megismerkedésük után összeházasodtak, esküvőjük mesés volt, mégis három évvel a mennyegző után, 1996. február 22-én a pár bejelentette különválását. Válásuk mögött tragikus történet húzódott, amely nagyon megviselte a színésznőt. Jótékonysági tevékenykedéssel és humanitárius akciókkal próbálta gyógyítani magát, amelynek következtében a Harvard Alapítvány értékes elismerését vehette át.

Halle és Eric

1999-ben Halle megtalálni vélte a boldogságot Eric Bene't jazzmuzsikus személyében. A 2001 februárjában megnyitott hivatalos honlapján, a Hallewood.com-on a színésznő már férjeként mutatta be Ericet.

2001-ben két filmszerepe kapcsán is növelhette népszerűségét.
A Kardhalban John Travolta partnereként játszik, a Monsters Balls című filmben vállalt főszerepéért pedig idei Oscar legjobb női főszereplőjének díjára jelölték.


Korábban
Crowe és Berry már csak Oscarra várnak
Egyre nagyobb sztárok a fekete színészek
Halle Berry kihasználja szexuális vonzerejét
Halle Berry Ezüst Medvét nyert Berlinben
Halle Berry Bond miatt nem vetkőzik

Ajánlat
Halle Berry hivatalos honlapja
Az Oscar-díj honlapja
Eric Bene't honlapja

Korábbi névjegyek
Alicia Keys, a soul-hercegnő
Denzel Washingtonnak megjósolták a sikert
Whoopi Goldberg a komédiák királynője
Dán hős a mozivásznon

Fórumajánló: Ki a legszebb külföldi színésznő?
Ki a legnagyobb sztár Hollywoodban?