Családi viták és viszályok Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Itthon a nők és a budapestiek az átlagosnál nagyobb arányban említették, hogy soha nem veszekedő családban élnek. Gyakran (legalább hetente) veszekedő családokról a vizsgált országok közül legnagyobb arányban Oroszországban számoltak be, a legkisebb arányban pedig Lengyelországban. Olyanok, akiknél - saját bevallásuk szerint - még sosem volt családi veszekedés, legtöbben Lengyelországban élnek, legkevesebben pedig éppen Magyarországon. A bolgárok közepes pozíciót foglalnak el a családi konfliktusok alapján.

A közvélemény-kutatók előzetesen arra számítottak, hogy a válaszadók igyekeznek eltitkolni a családon belüli vitákat, veszekedéseket. Ehhez képest viszonylag alacsony volt a konfliktusmentes együttélésről számot adók aránya. Ez azonban arra is utal, hogy az egyes országokban mennyire erős norma a békés családi élet látszatának fenntartása a külvilág felé.

A családi konfliktusokról kialakult képet árnyalhatja, hogy a család mely tagjai között jellemző leginkább vitás helyzet kialakulása. Magyarországon legjellemzőbb a házastársak/élettársak közötti vita. A családi konfliktusokról beszámoló válaszadók majdnem négytizede említi az ilyen nézeteltérések előfordulását. Gyakoriságát tekintve második helyen áll a kérdezett és a gyerek(ek) közötti konfliktus: a válaszok 16 százaléka érkezett ebbe a kategóriába. Lengyelországban és Oroszországban még a magyarokhoz képest is valamivel jellemzőbb a kérdezett és házastársa vagy élettársa közötti vita, Bulgáriában azonban ezt a konfliktustípust ritkábban említik, mint nálunk. Ugyanakkor Magyarországon kívül a három ország mindegyikében alacsonyabb a kérdezett és gyereke közötti veszekedés aránya a konfliktusokon belül.

Bernát Anikó
Tárki

Korábban
Peren kívüli felek
A mediáció módszerével azok is kibékíthetők, akik már egyáltalán nem tudnak egymással beszélni.