Divat-előrejelzés tavaszra-nyárra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPAA színek, formák és stílusok sokfélesége jellemzi az elkövetkező tavaszi-nyári női felső-ruha-trendeket, de ezeken belül kirajzolódnak a fő témák:

Manhattan
Ez a téma a nők megváltozott helyzetével függ össze. A trend kialakulását a New Economy század eleji forradalma inspirálta. A karrierépítő nőknek a karrierépítő férfiakra kell hasonlítaniuk, ezért az irány egyik meghatározó eleme a nadrágkosztüm, mégpedig a nyolcvanas évek stílusában. Széles vállal, de mégsem annyira férfiasan, mint akkoriban, mert a derék nőies hangsúlyt kap. Az erő, az agresszivitás és a szex legújabb kombinációja ez a stílus, amely a mai kor szellemét tükrözi. A trend fontos ismertetőjegye a színek klasszikus világos-sötét kombinációkra történő korlátozása, a férfiasan semleges színek és a grafikus mintázatok.

Deauville
Fotó: EPAA Manhattan mellett szükség van egy ellenirányú trendre is, melynek mottója az egyszerűség és tisztaság utáni vágy lehetne. Klasszikus színállások: kék-fehér, piros-fehér és trikolór kombinációk jellemzik. A fénylő piros a szezon fontos színévé válik. Az egyszínűek mellett a tiszta csík- és karika-minták dominálnak. A dzsörzé, a kötött, a blézer visszatérése mellett az elegáns fehér nadrágok, praktikus kiskabátok a Blanc Bleu stílusában, rövid ingblúzruhák és testre feszülő dzsörzék jellemzik ezt az irányt.

Capri
Fotó: EPAEzt a témát Patricia Highsmith regényének legújabb megfilmesítése - A tehetséges Mister Ripley - hívta életre. Ez a leganarchistább ellenirányzata az új formalitásnak. Középpontban azoknak az ötvenes évekbeli filmeknek a vidámsága áll, melyek Caprin, Positanón, vagy más tengerparti helyszínen játszódtak, és a gondtalanság, a szabadságérzés hangulata iránti vágyat fejezték ki. A stílus a punk, a trash, a látszólag rögtönzött és a giccs egyetlen vidám keverékében jelenik meg. A stílus fontos elemei a ruhák, a blúzok és az ötzsebesek a legkülönfélébb felfogásokban. Ebben a témában harsognak a nyomott minták, akár kockák is megjelenhetnek az állatbőr-minták mellett. Derékban hangsúlyos ruhák, bő, pörgős szoknyák, miniszoknyák, szuperszűk nadrágok és farmerek, merész bustierek, Lolita-ruhák - mindez belefér a formák sokféleségébe.

Kilimandzsáró
Fotó: EPAEz is eszünkbe juttat egy filmet, melynek Grace Kelly volt a hősnője. A főszerep a szafari- és Szahara-témáké. A katonai és szafari-divat az a központi mag, amely ezt a trendet a funkcionalitás és a sportosság felé billenti el. A bőrszínhez közeli homok- és bézsárnyalatok, illetve a sötét és trópusi zöldek kifinomult játéka adják a téma alapszíneit. A finomságokat részint a velúrszerű bőrnadrágok, -szoknyák, ingblúzruhák és -ingek, részint pedig az erőteljes vörös, sárga és türkiz árnyalatok jelentik főképpen az egzotikus virág- és növénymintákban. Sok a bambuszábrázolás. A selymes tapintású shirtök és dzsörzék egészítik ki a sortokat, bermudákat és jeanseket. A kiskabátok között új blézertípusokat találunk, tűzésekkel és sok funkcionális részletmegoldással.

Fotó: EPAA férfi-felsőruházatban fontos áramlatok jelennek meg, amelyek azonban nem most, hanem az őszi-téli trendben okoznak jelentős változásokat.
Ezek:
- a hatvanas évek sikkessége
- a dzsigoló- és playboy-típusok attitűdje
- keki és gyarmati témák
- a régi Anglia nagyvilági eleganciája
- a purizmust leváltja a fantázia és a vidámság.

A nyár nagy slágere ismét a farmer

Fotó: EPAJáték, játszma és győzelem - ez lesz a farmer nyári jelszava. Vége a rossz napoknak. A most már hosszú idő óta megfigyelhető ciklikusság szerint négy-ötévenként visszaesik a farmer iránti kereslet. Ha ismét sikerül a divat irányba beépíteni, akkor nem várat magára a fellendülés. A divatmeccsben ezúttal a fakított és a sötét, valamint a cső- és harangalj formájú fazonok vívnak meg egymással. Egy kis fantázia és tervezői lelemény vagy egyéni kombináció elősegítheti a sikert. Hogy mely fazonok az esélyesek, és hogy mely témák harcolhatnak még az élmezőnyben, arra a legfrissebb trendek adhatnak választ.
Az előrejelzés a Magyar Divat Intézet ajánlásai lapján készült.

Képeink a hétvégén megrendezett Budapesti Divatnapok bemutatóin készültek.
A cikkben látható modellek a Kaleidoszkóp Stúdió tervezőinek - Körtvély Adrienne, Teigesser Magdolna, Búcsuházy Piroska és Kolyvek Antónia - munkái.

Ajánlat
Divat - Hölgyfórum
Szépség és divat magazin
Divat.lap.hu

Korábban
Divat a karikás szem
Divathoroszkóp
Milyen ruhát vásároljunk Halak barátnőnknek, Kos férjünknek? Milyen színek illenek hozzánk?

Szívesen olvasna a divatról, a trendekről?
Divatlexikon