Mel Gibson a gyermekeire a legbüszkébb

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A felmenők

Mel Gibson nagymamája, Eva Mylott híres operaénekesnő volt a század elején. Két gyermeket szült, az egyikük, Hutton Gibson lett a későbbi színész édesapja. Hutton Gibson mélyen katolikus volt, ezért nagyon ügyelt arra, hogy választottja is hasonló vallási érzülettel és szűzi erényekkel rendelkezzen. 1944 májusában elvette feleségül Anne Reilyt, akivel még az esküvő napján közölte, hogy tíz gyermekük lesz. Valóban tíz Gibson csemete látott napvilágot - a tizenegyedik gyermeket, Jeremyt adoptálták. Mel, aki 1956. január 3-án született, hatodik volt a sorban.

Iskolás évek

1968-ban a család Ausztráliába, az édesanya szülőhazájába költözött, és az akkor már 12 éves Mel a St. Leo College-ben folytatta tanulmányait. A gyerekek sokszor piszkálták amerikai kiejtése miatt, tanárai is igyekeztek kiölni belőle a szokatlan akcentust, nem eredménytelenül. A Gibson fiú elsajátította az ottani kiejtést, és ezért hiszik mind a mai napig sokan, hogy ausztrál származású.

A cseperedő kamasz 13 éves korában cigarettázni kezdett, és fiatal kora ellenére az alkoholt sem vetette meg. Mélyen vallásos apja mindkét dolgot halálos méregnek fogta fel, de ennek ellenére Patricia, a legidősebb leánygyermek kivételével nem tiltotta el gyermekeit a bűnös és káros élvezetektől.

Az érettségi után Mel elhatározta, hogy Sheila nővéréhez hasonlóan újságíró lesz. Azonban a sors másképp rendelkezett. Sheila felismerte öccsében a színészi hajlamot, és Mel nevében felvételi kérelmet nyújtott be a NIDA-hoz (National Institute Of Dramatic Art), a New South Walesben található színművészeti iskolához. Nem mondott öccsének semmit, így Mel igen meglepődött, amikor megkapta az értesítőt, amelyben meghallgatásra hívták. Felvették, és még az iskolaévek alatt, 1977-ben elkészült a "Summer city" című film, ahol az ifjú titán debütált.

A színészi pálya kezdetei

A tanulmányai befejezése után csatlakozott a South Australia Theatre Companyhoz. A színházi társulat Shakespeare klasszikus darabjait vitte színpadra. 1979-ben George Miller rendező meghívta a "Mad Max" szereplőválogatására. A válogatás előtti este Mel, aki nem vetette meg az italt, verekedésbe torkolló vitába keveredett egy bárban, ami mély nyomokat hagyott az arcán. A rendezőre nagy hatást gyakorolt a kissé szokatlan, összevert arcú ifjú: megkapta a főszerepet. A film külföldön nem futott be, Ausztráliában azonban nagy közönségsikert aratott a film.

Nemzetközi áttörés

Az igazi nemzetközi áttörés az 1981-ben készült "Gallipoli" hozta meg. 1995-ben a "A rettenthetetlen" c. filmjéért két Oscart kapott - legjobb film és legjobb rendező kategóriában. A filmben nyújtott alakításáért az Ausztrál Filmintézet különdíjban részesítette. Mel Gibsont legutóbb az "Összeesküvés-elmélet", a "Csibefutam", a "Millió dolláros hotel", a "A hazafi" és a "Mi kell a nőnek?" című filmekben láthatta a hazai közönség. Az Amerikai premier (március 1.) után hamarosan Európában is vetíteni kezdik "We Were Soldiers" című filmjét, amely a vietnami háború rémségeit mutatja be.

Magánélet

1974-ben ismerte meg Robyn Moore-t, aki fogorvosi asszisztensként dolgozott. Hat éven keresztül csak barátok voltak, majd fellángolt a szerelem, és 1980-ban egybekeltek.

Az első gyermeke, Hannah 1980-ban született, 1982-ben felesége, Robyn ikerpárnak adott életet, így a Gibson család egyszerre két kisfiúval, Christiannal és Eduarddal bővült. Őket követte 1984-ben a negyedik gyermek, William. De a házaspárnak még ez sem volt elég. A színész igyekezett nem lemaradni apja mögött, így további gyermekáldást terveztek - nem eredménytelenül. Az ötödik kisded, Louis 1987 augusztusában született meg, közvetlenül a "Halálos fegyver" bemutatója után. Ahogy a sikerfilmek követték egymást, úgy jöttek sorba a gyerekek. 1990-ben, az "Air America" forgatása idején született meg a hatodik csemete, Milo.

Pletykák és valóság

A sűrű gyermekáldás ellenére elterjedt a pletyka, hogy Gibson homoszexuális hajlamokkal rendelkezik. A média rögtön ráharapott a zaftos hírre, az ausztrál "Cleo" magazin még egy ügyesen montírozott képet is közölt a színészről, amin félreérthetetlen pózban volt látható. Az egyik vele készített interjúban Gibson így reagált: "Úgy nézek ki, mint egy biszexuális? Úgy beszélek, vagy úgy mozgok talán?" A női szíveket megdobogtató férfiideálról valóban nem lehetett azt állítani, hogy nőies.

Ha a fiúk iránt nem mutatott is gyengéd érzelmeket, az alkohol keltette mámor egyre inkább hatalmába kerítette. 1991-ben Robyn megfenyegette, ha nem hagyja abba az ivást, elválik. Mel Gibson a család mellett döntött.

"Az emberek mindig azt mondják, készítsek egy listát a legnagyobb eredményeimről. Ilyenkor persze azt gondolják, hogy felsorolom a filmeket, amikben játszottam. De az az igazság, hogy én a gyermekeimre vagyok a legbüszkébb. Én próbálom megvédeni a családomat. Nem ők választották ezt az életformát, hanem én. Azt is tudom, hogy nem lehet könnyű dolog a gyerekemnek lenni."

Mel Gibson útmutatója a gyerekneveléshez:

- Ne hagyd, hogy a "kis szörnyetegek" a fejedre nőjenek. A gyerekek túlságosan gyorsan nőnek. Egy szemhunyásnyi idő alatt kibújnak a pelenkából, és a következő percben már kocsit vezetnek. Élvezz ki minden percet velük. Én mindig lavírozom a a munkámra és a családomra fordított idő között, mert nem akarok egy reggel úgy ébredni, hogy azt veszem észre, elvesztettem a gyerekkoruk legszebb pillanatait.

- Légy szigorú és gyengéd. Néha úgy gondolom, lehetetlen ezt a két dolgot összeegyeztetni. Szilárdnak kell lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy te, amikor ennyi idős voltál, mint a fiad, lányod, ugyanígy viselkedtél.

- Nincsenek szabályok. Senki nem írt még arról könyvet, milyenek a tökéletes szülők. Miért nem küldenek iskolába, ahol meg lehet tanulni? Mert nincs ilyen hely. Te magad alkotod a szabályokat. Visszatekintek, hogy a szüleim hogy neveltek minket. Néhány dolgot másképp csinálok, más dolgokban pedig próbálom követni az ő példájukat. Azt is figyelem, hogy a barátaink, hogyan nevelik csemetéiket. És végül azt teszem, amit helyesnek érzek.

- A gyerek is ember. Hányszor kezdtem már a büntetést, hogy "amíg az én házam fedele alatt élsz...", aztán rögtön ellágyultam, főleg a nagyobbik gyerekeim esetében. Én szeretném őket megkímélni, hogy ugyanazokat a hibákat elkövessék, amiket én is abban a korban. De csak tanácsokat lehet adni, hogy hogyan haladjanak a saját útjukon.

- Az ajtó legyen mindig nyitva. A gyerekeim bármilyen dologról beszélhetnek velem, bármikor. Biztos vagyok benne, hogy ezt ők is tudják, és azt akarom, hogy érezzék, ha gond van, a papa a legjobb barátjuk, és az egyetlen, aki képes segíteni. Nem számít, mekkora a probléma. Néha meglep, milyen jól tájékozottak fiatal koruk ellenére, milyen dolgokra kíváncsiak. De egyik témának sincs határa. Mindig őszinte vagyok velük, és ők hálásak ezért.

Korábban
Mel Gibson misztikus titkokat őriz
Mel Gibson Vietnamról tanult
Mel Gibson szereppel segít Downey Jr.-on
Mel Gibson másik énje egy viking harcos

Ajánlat
Mel Gibson honlapja
Képek a színészről

Megvette már?
Halálos fegyver
Halálos fegyver 2
Halálos fegyver 4