Dísztárgyak a lakásban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Patinás bőrdoboz

Legalábbis első látásra. Ez azonban csak szemfényvesztés: az elegáns tároló alkalmatosság egyszerű, festett papírmaséból van. Gyorsan elkészül, komoly stílusú kiegészítő ajándékba vagy saját használatra, amiben alakjától függően tarthat egy üveg jó italt, füstölőt, bonbont, varrókészletet, bármit.

Hozzávalók:

1. Fessük be a dobozt és a tetejét feketére, hagyjuk megszáradni
2. Vigyük fel a repedeztető médiumot a felületre, a gyártó utasításait követve.
3. Vigyük fel az égetett sziennát a médiumra, hagyjuk megszáradni.
4. Kenjük be cipőkrémmel, oszlassuk el cipőkefével. Fényesebb és teltebb, "bőrszerűbb" lesz tőle a felület.
5. Az árral, vagy egy hegyes szöggel üssünk lukakat a dobozra egyenletes távolságban, függőlegesen, a szélekhez, sarkokhoz közel.
6. Fűzzük a bársonymadzagot a hímzőtűbe, és fűzzük át a lukakon alulról felfelé. Haladhatunk egyenes-, vagy keresztvonalakat létrehozva.
7. Ha ezzel végeztünk, a doboz belsején kössük el a szálakat és ragasszuk is össze a biztonság kedvéért. De: kívül is elköthetjük, csinos masnit formálva belőle. Üssünk a tetejére is két lukat egymáshoz egészen közel: ezeken zsinórt átfűzve diszítsük bojttal.

Polckeret kedves dísztárgyainknak

Ha nem is mindenkinek vannak patinás antik dísztárgyai a világ legkülönbözőbb helyeiről, egy pár kedves emléke, dísztárgya mindenkinek van. A csecsebecsék megfelelő helyet kívánnak, amiből általában nagy hiány van. Most elkészítheti ezeket az egyszerű display-polcokat, hogy azoknak a becses tárgyaknak méltó lakása legyen.

Hozzávalók: 4 db 2cm x 12cm-s fenyőléc, fűrész, faragasztó, saroksatu, szögkészlet, kalapács, fa gitt, festék vagy pác, csavarhúzó, csavarok, 2 db kulcslyuk keret, véső.

1. Találjuk ki, mekkora keretet szeretnénk, és vágjuk méretre a falapokat.
2. Faragasztóval illesszük össze a 4 oldalt. A saroksatuval egyszerűen megtarthatjuk a derékszögeket.
3. Erősítsük meg szögekkel. Az esetleges lukakat gletteljük be.
4. Ha a ragasztó megszáradt, szedjük ki a satuból, kívánság szerint fessük vagy pácoljuk a fát!
5. Erősítsünk egy pár kulcslyukkeretet a polc hátuljára, hogy szépen fel lehessen akasztani a falra. Véssük ki egy kicsit a fát a helyük alatt, így jobban hozzáférünk az akasztás helyéhez.

Dekoráció régi lemezekből

Az elromlott floppyból kedves képet csinálhatunk. Az akasztó helye adott: a két oldalán levő kis lukakba fűzzünk zsinórt vagy damilt. Keressünk egy nekünk tetsző, megfelelő méretű képet, képeslap-részletet vagy fényképet, ragasszuk a floppyra, és kész is.

A már nem működő CD-lemezt fessük be egyenletesen akrilfestékkel vagy temperával. Lehet egyszínű vagy színátmenetes. Ha megszáradt, ceruzával vagy egy ecset végével karcoljunk bele mintákat, így előtűnik a fényes, szivárványszínekben játszó felület. Ehhez az érdekes hatáshoz legjobban az absztrakt minták illenek.
CD-ből faliórát is készíthetünk: csak egy óraművet kell venni az órásnál, a közepén pedig adott a luk.

A régi bakelitlemez is egyedi dekorációvá válhat. Távolítsuk el a címkét a közepéről. A fényes fekete felületen nagyon jól mutat az ezüst és az arany. Alkoholos filccel rajzoljunk mind a két oldalára kedvünk szerint. A közepén fűzzünk át damilt, ennél fogva akasszuk fel valahova, ahol szabadon tud forogni. Például lógassuk le a csillárról vagy a szemöldökfáról. A "bakelitrajzolás" egyébként remek társas elfoglaltság: két filctoll: egy arany és egy ezüst - két ember. A minták indák, kacskaringók, minták pedig egymásba fonódnak-gabalyodnak.

Korábbi praktikus cikkünkben papírmaséból készítettünk lámpabúrát, dohányzóasztalt barkácsoltunk saját kezűleg, és megmutattuk, hogyan kell kihasználni a tetőtéri szűk teret egy takaros kis polcrendszerrel.

Könyvajánló
Barkácsolás mesterfokon
44 barkácsrecept természetes anyagokból
Az én nagy barkácskönyvem minden évszakra