Amikor nincs elég anyatej

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sajnos egyik gyermekemet sem sikerült kizárólagosan szoptatni, pedig úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy anyatejen nevelkedjenek. Mindhárom gyerek egészséges, annak ellenére, hogy a szülés utáni napokban mindegyiküknél komplikáció adódott. A két nagyot négy hónapig szoptattam, pótlás mellett, és most a kicsinek sem elég az anyatej, pedig mindent megteszek azért, hogy szopni tudjon. Gyakran mellre teszem, akár a játszótéri padon is, fejek, eszem, iszom tejszaporítónak tartott ételeket. Nincs több ötletem. Az ismerősöknek lenne igazuk, miszerint ilyen alkat vagyok, ezt örököltem, kevesebb a tejmirigyem?
A. R., Komló

A válasz nem is olyan egyszerű! A szoptatási gondok feltárásához, megelőzéséhez és megoldásához a szakembernek ki kell kérdeznie az anyát a mell "előéletéről". Az asszony életében ugyanis előfordulhattak olyan események, amelyek befolyásolhatják a szoptatás sikerességét. Az összegyűjtött adatok alapján legtöbbször fény derül a probléma forrására. Ehhez ismerni kell az előző gyermek szoptatásának történetét (ha többedik babáról van szó), a szülés lefolyását, az ott alkalmazott gyógyszereket. Tudni kell arról, hogy az anya átesett-e valamilyen emlőműtéten (kozmetikai vagy más okból), esetleg szív- vagy mellkasfali műtétet végeztek-e rajta. Volt-e valamilyen balesete (égés, roncsolás), ami a mellét is érintette? Változott-e a mell mérete, alakja a terhesség során? Mindezek ismeretében meg kell vizsgálni a mell állapotát és a gyermeket. Mielőtt kimondanánk a végkövetkeztetést, a szoptatás folyamatát is meg kell figyelni ahhoz, hogy az anya hatékony segítséget kaphasson, mert előfordulhat, hogy "technikai" okai vannak a kudarcnak.

Anatómiai problémák

A mellben a serdülés során alakulnak ki a tejmirigyek, számuk és méretük a terhesség alatt is gyarapodik. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a kis mellű nőknek kisebb az esélyük a szoptatásra, hiszen a mell méretét nem a mirigyállomány, hanem a mellben elhelyezkedő zsírszövet adja. Nagyon ritka esetben (ennek gyakorisága egy ezrelék alatt van) előfordul, hogy elégtelenül fejlődnek az emlőmirigyek. Ebben az esetben szinte fiúsan laposak maradnak a mellek, a terhesség alatt sem változik az alakjuk, esetleg méretük is különböző. Ilyen esettel az általunk megkérdezett szoptatási tanácsadók még nem találkoztak. Ritkán, de előfordul, hogy a szülés előtt melloperáción átesett anyának gondjai lesznek a szoptatással. A mellnagyobbító műtétek (szilikonos implantáció) nem befolyásolják a szoptatást, hiszen a műtét nem érinti a mell állományát, mivel a szilikonpárna a mellizom alá kerül. A mellkisebbítő vagy a mell alakját érintő műtétek már okozhatnak nehézséget. Ezeknél a műtéteknél ugyanis áthelyezik az emlőbimbót, ami tejcsatornák vagy idegek átvágásával is járhat. Ez azonban ritkán fordul elő, gyakorlatilag műhibának számít. A felsorolt problémák esetében az a biztató, hogy a baj többnyire csak az egyik mellet érinti, így nem akadályozza a baba tejjel való ellátását.

Gyakrabban előforduló gond, hogy a mellbimbó formája nehezíti meg a szoptatást. Ha a terhesség elején még befelé forduló vagy lapos a mellbimbó, van rá esély, hogy a szülés időpontjáig kiemelkedjen. Ha ez nem történik meg, akkor sem kell megijedni, hiszen a szopás során a babának nemcsak a bimbót, hanem az egész bimbóudvart a szájába kell vennie, tehát nem a bimbó szopása a lényeg. Az első napokban, amíg még lágy a mell, a legtöbb baba jól megtanul szopni az ilyen mellből is. Segíthetünk azzal, hogy szoptatás előtt fejőpumpával vagy kézzel emeljük ki a mellbimbót. Sokat ront a helyzeten, ha rögtön bimbóvédőt kap a mama. A bimbóvédő használata negyven százalékkal csökkenti az elválasztott tej mennyiségét, rontja a szopási technikát. Ha a kicsi hozzászokik a segédeszközhöz, később már nagyon nehéz leszoktatni róla, ami - amellett, hogy bonyolítja az anya amúgy sem egyszerű életét - a tej elapadásához vezethet. Ha mégis a bimbóvédőt választjuk, kérjük képzett szakember segítségét a helyes használathoz és a leszoktatás folyamatához. A terhesség alatt használható bimbókiemelő kelyhek hatékonyságát nem igazolták klinikai vizsgálatok. Az erőteljes szopással legjobban maga a baba tudja kiemelni a bimbót.

Hormonhibák

Az anyatej keletkezését és magát a szoptatást is hormonok szabályozzák. Ezeket a hormonokat az agyalapi mirigy termeli. A hormonok már a szülést megelőzően jelen vannak az anya szervezetében, a táplálék tehát "elő van készítve". Ahhoz azonban, hogy a tejtermelés alaposan beinduljon és fenn is maradjon, erőteljes szopásra van szükség. Nem ritka, hogy a kismamák arra panaszkodnak: nem, vagy csak késve indult be a tejtermelésük. Ennek - egyes esetekben - bizonyos kóros állapotok is lehetnek okozói. Előfordulhat, hogy a szülés során a méhlepény egy kis darabja a méhben marad. A lepény által termelt hormon gátolja a tejtermelést, a tejbelövellés tehát váratni fog magára, amíg a méhet teljesen ki nem tisztítják. Egy másik esetben, ha a szülés után súlyos vérzés lép fel, az alacsony vérnyomás miatt leállhat az agyalapi mirigy működése, ezért nem indul be a tejtermelés (Sheehan-szindróma).

A későn megindult tejtermelésnek azonban gyakoribb oka, hogy a kisbaba az első napokban nem elég erősen vagy nem jó technikával szopik. Ez sokszor annak köszönhető, hogy a baba túl aluszékony (betegség vagy a szülés alatt használt fájdalomcsillapítók miatt), vagy annak, hogy a kicsit megetetik, megitatják a csecsemőosztályon, ezért nem éhes.

Ha kétségeink támadnak azzal kapcsolatban, hogy szopik-e egyáltalán valamit is a baba, figyeljük meg a következőket: ha a kicsi ütemesen szopik és halljuk, ahogy nyel, miközben tejcsöpp jelenik meg a szája szélén vagy az anya mellén, akkor nincs baj. Ha viszont ezt nem tapasztaljuk, akkor már az első nap fejésre van szükség. Fejéssel és a mell szakszerű masszírozásával pótolhatjuk, amit a baba elmulasztott. Így beindítható a kellő hormontermelés, és nem kell sokat várni a tejbelövellésre sem. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy a szülés időpontjától kezdve a kismama rendelkezésére álljon valaki, aki ért a szoptatáshoz, észreveszi, ha baj van, és külön kérés nélkül is segít.

Minden mindennel összefügg

A szoptatási kudarc hátterében olykor lelki problémák állnak. Az anya teste nem gép, amely gombnyomásra működik, ezért előfordulhat, hogy a tökéletesnek mondható szoptatási gyakorlat ellenére sem termelődik elegendő tej. A kudarctól való félelem, a bizonyítási kényszer is jelentős akadály lehet. Erről következő számunkban olvashatnak.

Nagyon fontos lenne arról is beszélni, hogy a szoptatás nem kötelező - mondja dr. Sarlai Katalin, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke. - Az egészségügyi dolgozók felelőssége, hogy az anyának minden fontos és a valóságnak megfelelő információt megadjanak a szoptatásról, az anyatejről. Ha az anya valamilyen oknál fogva a cumisüveget választja, jó, ha minél korábban közli ezt a környezetével és a mellette dolgozó egészségügyi dolgozókkal. Rengeteg nyűgtől óvja így meg önmagát és a környezetét is. A szoptatás elutasításának lehet olyan mélyen gyökerező oka is, amit képtelenség megoldani néhány hét vagy néhány nap alatt. A nem szoptató asszony ebben az esetben is lehet jó anya, ha kellő melegséget, közelséget nyújt a kisbabájának. Az ilyen komoly lelki terheket azonban jobb már terhesség előtt levetni, és lehetőleg kiegyensúlyozott lelkiállapottal nekivágni a családalapításnak.

A szoptatási gondok megelőzésére a szülés utáni órák a legalkalmasabbak. Az a tapasztalatom, hogy ha az édesanya ágya szélére már az első nap leül egy biztonságot, nyugalmat sugárzó, szakmailag felkészült ember, és csak tíz percet szán arra, hogy a szoptatásról beszélgessen vele, akkor a kezdeti akadályok többnyire elkerülhetők. Ezzel szemben ha csak az anya kezébe nyomják a gyereket: "itt van, boldogulj, ahogy tudsz!", akkor szinte biztos, hogy nehézségekre kell számítani.

Szaktanácsadó: Dr. Sarlai Katalin neonatológus gyermekgyógyász, a budapesti Szent István Kórház szoptatási ambulanciájának vezetője

Összeállította: Sződy Judit, a Szoptatásért Magyar Egyesület munkatársa

A Szoptatásért Magyar Egyesülettől megrendelhető az ingyenes szoptatós füzet, melyben minden fontos, alapvető információt megtalálnak a szoptatásról. Megrendelésükhöz mellékeljenek megcímzett borítékot!
SZME 1024 Bp., Margit krt. 55.
Üzenetrögzítős telefon: 316-6762
e-mail: [email protected]

Korábban
A tökéletes anyatej
Szoptatással előzzük meg az allergiát
Csecsemőknél természetes a bukás
Öt érv a szoptatás mellett

Ajánlat
Szoptatásról a babaneten
A Szoptatás Világhetéről
Szoptatási pózok
A szoptatás első hete

Könyvajánló
Terhesség és szoptatás alatti étrend
Gyógyszeres kezelés terhesség és szoptatás alatt