Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Párizs örök, az impresszióiból táplálkozó művészek élete és munkássága pedig mára történelem. A divatszalonok között van, amelyik muzeális eleganciával őrzi változatlanságát, mint például az Art Deco stílusában épült Lambent, s vannak, amelyek szezononként alkalmazkodnak az éppen aktuális kollekció ruháihoz.

Zoób Kati szalonja egy fogorvosi rendelőre vagy még inkább egy pszichiátriára emlékezetet. Időre jönnek emberek, a munkához pedig fény kell és tér.

- A belső elrendezés a ruhákhoz hasonlóan saját ötletek alapján született meg?
- Nem egészen. A mai kialakítás az SBBS Stúdió tervezőivel, Simon Katival és Baranics Andrással való szoros együttgondolkodás eredménye, amely 1994-ben készült el. Ők ismerték a szalon életét, a ruháimat, melyek akkoriban meglehetősen színpadiasak voltak.

- A gazdagon aranyozott fotelek, tükrök több stílus keveredéséről árulkodnak. Hogyan kerültek ide?
- A bútorok többsége régi családi darab. A két tükröt véletlenül vásároltuk a bizományiban. Eredetileg a tervezők egy szép, mozgatható tükröt álmodtak ide, de a stúdió már így is kissé túlzsúfolt, a stílusát eklektikusnak mondanám.

- Említette a fény fontosságát.
- A világítás megtervezését is szakemberre bíztam, aki kevert fényt alakított ki. Ez az anyagok színhelyességének eldöntéséhez szükséges.

- A megérkezésünkkor azt mondta, éppen átalakítás folyik, de ennek nem látni jelét.
- A divatstúdió nem változik, csak bővül. Egy új szárnyban kap helyet kortárs művészeti, kulturális szalonunk, ahol rendszeres időközönként magyar irodalmi és zenei programoknak szeretnénk helyet adni. Sok művészbarátunk van, akik a szalon törzsvendégei körében akár mecénásra is találhatnak, a műkedvelőknek, vásárlóknak pedig alkalmat szeretnék teremteni az általam tervezett exkluzív ruhák viselésére.

- Azon kevés magyar tervezők közé tartozik, akik dolgozhattak a divat fővárosában is. Milyen élményekkel tért haza?
- Párizs olyan volt, mint egy vérátömlesztés. A divat komoly iparágai elképesztően logikusan működnek, tökéletesen felépített rendszerben, ahol az ember tudja, hogy mire költ. A szalonok kialakításától a szállításon át a ruhákig, minden professzionálisan kitalált. Ez nálunk még nem működik, pedig jó lenne, ha a divatnak itthon is kialakulna az apparátusa.

- Tervezői munkáját hogyan befolyásolják a kint látottak?
- Sok bemutatón jártam. Más munkái segítenek abban, hogy az ember jobban meg tudja határozni az egyéni útját.

- Hogyan jellemezné a sajátját?
- Nagyon feminin, luxuriózus, erotikus, kihívó, praktikus. Az haute cotoure vonal személyre szabott öltözékeket kínál. Igazodni kell az utóbbi időben megváltozott vevőkörhöz is, ami néhány évvel ezelőtt még külföldieket jelentett, ma pedig már magyar üzletembereket, művészeket, tudósokat, akiknek munkájukban fontos szerepe van az öltözködésnek. Luxus konfekció vonalunk kész ruhákat kínál, de foglalkozom exkluzív vállalati formaruha-rendszer tervezésével is.

- Ha lehetőség nyílna rá, a divat változásával hogyan változtatna a szalonon?
- Az eklektikus környezet maradna, esetleg arany nélkül, kicsit leegyszerűsödve. Bár jobb lenne ilyennek megőrizni, hiszen ez már az életem egy része, az új ötleteknek pedig új teret kellene keresni.

Korábbi lakásbemutatók
Délfrancia hangulat Budapest környékén
Az üveg és a króm bűvöletében
Egzotikus varázslat otthon
A gangról nyíló varázslat
Villa a város felett

Könyvajánló
Színek, klasszikus és modern lakberendezési stílusok