Tíz kisgyerek született anonim mamáktól Bécsben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Román nyelvű plakát Bécsben

Míg Magyarországon bébimentő inkubátor áll egyes kórházak kapujában, addig Bécsben anélkül hordhatja ki magzatát az állapotos asszony, hogy felfedné személyazonosságát. Végig orvosok és szociális munkások ellenőrzése alatt áll, majd ugyanúgy jelentkezhet szülésre, mint bárki más. A gondoskodás, a szakszerű körülmények és a segítség hatására sokan meggondolják magukat, és nevük vállalásával szülik meg gyermeküket, aki aztán náluk marad. Érdekes, hogy a szóban forgó tíz esetből háromban már a szülést követően kérték ezt. Ilyenkor szabályszerűen anyakönyvezik a gyermeket s az anyát. Hét esetben maradt a névtelenség, azonban gondosan kiválasztott örökbefogadók várták a kis jövevényt.

Az első félév mérlege egyértelmű sikerről árulkodik: öt bécsi kórházban hat kisfú és négy kislány jött világra úgy, hogy mamájuk személyazonossága mindvégig titok maradt. Ráadásul ez idő alatt egyetlen csecsemőgyilkosság sem történt az osztrák fővárosban. Csupán egyetlen újszülöttet hagytak sorsára egy bevásárlókocsiban, mandarinos kartonládák között - szerencsére még idejében rábukkantak a Stefan névre keresztelt kisfiúra.

Talán nem véletlen, hogy a bécsi városi vezetés részéről éppen két hölgy, Grete Laska alpolgármester asszony és Elisabeth Pittermann egészségügyi tanácsnok ismertette az első félév mérlegét. Bejelentették: miután az ötlet felújítása és a gyakorlati megoldás bevált, felvilágosító kampányt kezdenek a részletek megismertetésére. Lévén, hogy Bécsben nem kevés a nem német anyanyelvű asszony és lány, az anyagokat több nyelven is hozzáférhetővé teszik.

Magyarországon 2001 őszére tervezték az anonim szülésről szóló törvény elfogadását - írtuk korábban. A parlament elé terjesztett gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódó indítványokban szerepeltek azok a módosítások, amelyekkel nagyobb szerepet szán a szociális tárca a civil szervezeteknek. Az anonim szülés szabályozására alkalmas törvényt, mely lehetőséget ad a kismamának, hogy kilétét a terhesgondozás és a szülés idejére is titokban tartsa, eddig még nem fogadta el az Országgyűlés.

Korábban
Törvényes lesz az anonim szülés

Ajánlat
Nehezíti az örökbeadást az inkubátorprogram
Életmentő névtelenség
Anya- és csecsemőoltalmazó szervezetek
A Bölcső alapítvány honlapja