Aranyhere - karriertörténet a férfipotenciáról

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A történet

Aranyhere: Benito és szeretője

A torony épül, Benito azonban nem hajlandó lemondani sem szeretőjéről, sem pedig a pénzt és hatalmat biztosító egzisztenciáról, melyet a felesége (a Ponyvaregényből ismert Maria Medeiros) személyén keresztül élvezhet. Ezért, egészen abszurd módon összeszoktatja őket, mintha csak síró, védelemre (aranyherére) szoruló kis fehéregerek lennének. A szoktatás sikerül, így boldog édeshármasban élnek egy darabig, azonban egyszer csak vége szakad a varázslatnak: egy végzetes baleset után romba dől minden. Benito szeretője meghal, a férfi lába végleg nyomorék lesz, a bankár após tönkremegy, felesége pedig egy újabb, "ajándéknak" szánt szerető láttán elválik tőle.

Bigas Luna, a film rendezője

Se feleség, se toronyház, se pénz: akkor hát jöhet Amerika, a lehetőségek hazája - természetesen egy újabb szeretővel -, mert nő nélkül nem élet az élet. Benito csodaországban viszont nem király lesz, hanem egy megtűrt koldus: elvesztette lábát, és főként elvesztette férfiasságát. Kettejük közül a nő uralkodik, ő keresi a pénzt, ő osztogatja a pofonokat, sőt, szeretőt tart, akit szexuális szolgáltatásaiért még pénzel is. A nő ugyanolyan természetességgel veszi át az irányítást, ahogy addig Benito azt birtokolta. Abszurd módon visszájára fordulnak a dolgok: Benito visszakap mindent, amit addig elkövetett. A csalást, megaláztatást, a passzív női szerep azonban nem Benitónak való: a film végén Julio Iglesias zenéjére síró férfiarcot láthatunk búcsúzásképpen. Egy ólomherévé vált aranyherét.

Nők mindenféle fajtából

Négy nő és háromféle nőtípus bukkan fel Benito életében. Az egyik, a fiatalkori szerelem megtestesítője, a hűtlen, ledér pillangó, aki otthagyja őt egy szebb férfiért, egy ígéretesebb jövőért. Csinos szeretője és felesége szeretik Benitót: mindkettő felvállalja az önfeladó, gyenge és passzív női szerepet, és szinte vakon hagyják kihasználni magukat a férfi által. A harmadik nő pedig, akivel elmegy Amerikába, még Benitónál is férfiasabb jelenség (ami, meg kell hagyni, nem könnyű dolog), aki már a kapcsolatuk elején, egy pofonnal átveszi az irányítást.

Benito, a szerethető

Javier Bardem, új spanyol tehetség

Az Aranyhere nem a legkiválóbb filmje Lunának, de amit láthatunk, az szórakoztató és szellemes. Az emberi együgyűség ilyetén megjelenési formája, amit Benitóban ábrázolt, a tudatlan, de romboló egoizmus karriertörténete, a kapcsolatokon belüli dominanciaviszonyok látens váltakozása jól kirajzolódik a filmben.

Korábban
Javier Bardem az amerikai filmkritikusok kedvence

Ajánlat
Mozikereső
Javier Bardem legutóbbi, Magyarországon már bemutatott filmje a Mielőtt leszáll az éj, melynek főszerepéért tavaly Oscarra is jelölték.

g. v.