Ha üres a pénztárca

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Háztartási naplóval ellenőrizhetjük a kiadásokat

Ma már alig találni olyan családot, ahol vezetnek úgynevezett háztartási naplót. De szögezzük le gyorsan: a családi költségvetés nem csupán a pénz beosztását jelenti, több annál. A családtagok közösen fogalmazzák meg céljaikat, közösen hoznak döntéseket, megbecsülik a várható költségeket, felülbírálják, módosítják korábbi terveiket, s mindehhez a rendelkezésre álló pénzzel gazdálkodnak.

A hó vége mindig gond

Nagyjából mindenki tudja, meddig nyújtózkodhat. Valószínűleg fel tudjuk mérni, hogy vehetünk-e a család minden tagjának az adott hónapban egy-egy pár cipőt, vagy egyelőre csak a gyerekek igényeit tudjuk kielégíteni. Háztartási napló nélkül is el lehet evickélni a kifizetendő számlák, költségek tengerében, legfeljebb a hó második felében összébb kell húznunk a nadrágszíjat. Ha ez sem elég, hozzá kell nyúlni a megtakarításhoz, már akinek van, esetleg kölcsön kell kérnünk - már ha van kitől.

Napjainkban nagyon kevesen veszik a fáradságot, hogy könyvben vezessék kiadásaikat. Anyáink, nagyanyáink könnyebb helyzetben voltak. Telefon, gáz, kábeltévé hiányában nem volt ennyi kiadásuk, tizedennyi árut sem cipeltek haza nap mint nap a boltból, mint mi. Nem járatták gyerekeiket különórákra, nem izzasztották magukat hetente kétszer a fitneszklubban, azaz nem kellett a háztartási napló vezetésekor annyi mindenre figyelniük, mint kellene manapság nekünk. Ők a háztartási napló vezetése nélkül is sokkal inkább tisztában lehettek kiadásaikkal, mint mi itt az ezredfordulón! Mert hogy sokan vannak, akik nem tudják, mire folyik el a bevételük, az biztos. Így azzal sincsenek tisztában, vajon tudnának-e takarékoskodni vagy sem.

Pedig ha csak legalább egyszer, egy hónapon keresztül vennénk a fáradságot, s rászánnánk tíz percet, hogy feltérképezzük kiadásainkat, sokan meglepődnének a hónap végén.

A tartalék biztonságot jelent

Bálint születése után, amikor egy kicsit nyugisabb lett az élete, Ildikó érzett magában elég erőt, hogy könyvelje a család kiadásait. A bevételeket nagyon egyszerűen nyom követhette: a férje fizetése, a gyed, a családi pótlék és azok a kisebb-nagyobb pénzösszegek, amelyeket a nagyik adtak néha "ezen vegyél valamit a gyerekeknek" felkiáltással. Hónap végén a háztartási naplónak kinevezett füzetecske fölött férjével összedugták a fejüket, osztottak, szoroztak, megbeszélték havi kiadásaikat. A könyvelt tételek közül aláhúzták azokat, amelyeket nélkülözni tudtak volna, ami nem tartozott szorosan a megélhetésükhöz, majd arról vitatkoztak, érdemes-e ezeket a kiadásokat visszafogni, esetleg végleg kiiktatni. A tét nem volt kicsi! Ildikóék ugyanis az utóbbi hónapokban egy fillért nem tudtak megtakarítani. Pedig a család jövedelme messze túlszárnyalta egy átlagos kétgyerekes család bevételét. Még egy dologban megegyezett a véleményük: ebben a bizonytalan világban felelőtlenség hónapról hónapra mindent forintot felélni.

A kosztpénzből tavaszi kabátra is tellett

Így hát a tettek mezejére léptek. Először is utasították a bankjukat, hogy közös folyószámlájukról havonta egy meghatározott összeget egy kamatozó betétszámlára utaljon. Ekkor Ildikó már megkönnyebbült egy kicsit, ugyanis ő is azok közé a fiatal édesanyák közé tartozik, akik nem hozták otthonról a pénzbeosztás tudományát. Ismerős a helyzet? Amíg van a bankszámlán, a pénztárcában, addig vidáman költekezünk. Mivel a kiadások tetemes része a család élelmiszerfogyasztásával függött össze, tisztában voltak azzal, hogy ésszerűsíteniük kell a bevásárlást. Ildikó életében szinte mindennapos program volt, hogy ellátogat a közelben található csarnokba. Ez még nem lett volna baj, de ott találta ki, aznap mi kerüljön a család asztalára. Ő is érezte, hogy sok olyasmit is megvesz, ami végül a hűtőszekrénybe vándorol, aztán lehet, hogy ott is romlik meg. Ezért úgy döntött, heti étrendet állít össze. Férje biztatására hetente egy-két alkalommal olyan ételeket is beiktatott, amelyek "másnaposan" is kitűnőek. Ettől kezdve szigorúan listával indult bevásárló körútjaira. Az első hónap eredménye: majd tízezer forint megtakarítás a "kajapénzből". Ehhez István, a férj hozzátette a másik tízest, amit viszont ő takarított meg. Napközben ugyanis nem a közeli étteremben kapott be valamit, hanem minden reggel otthonról vitte magával az ebédet: egy adagot az előző esti vacsorából, amelyet Ildikó egy mikrohullámú sütőben is használható dobozba csomagolt. Ez a húszezer forint végül nem került a folyószámlára, mert István örömében felajánlotta feleségének egy új tavaszi kabátra. A sikeren felbuzdulva tovább folytatták a napló vezetését, mert jó érzéssel töltötte el őket, hogy hó végén számot adhatnak gazdálkodásukról maguknak, egymásnak. Ildikó - saját bevallása szerint - jobban meggondolja, mit emel le a polcról, amióta könyvelik a kiadásokat.

A hitel beosztásra kényszerít

Ma már a bankok - mivel sok az eszkimó, kevés a fóka - egymás kamatait alullicitálva kínálnak vásárlói hiteleket. A hitelre történő vásárlás több szempontból is kedvező lehet egy háztartás számára. Egyrészt a nagyobb értékű beruházásokat hosszú időre előre rangsorolhatjuk. A fizetési kötelezettség a jövedelem takarékosabb beosztására kényszerít. Ráadásul a takarékossági hajlam tartóssá válik, és ésszerű beosztást alakít ki.

Érdemes megfontolni a fentieket, és belevágni a tízéves vagy még idősebb mosógép, hűtő, televízió lecserélésébe. A mai, modern háztartási gépek energiafogyasztása ráadásul töredéke a régiekének, ami jelentős megtakarítást eredményezhet az egyre drágább villamosenergia- és vízfogyasztásban. Öt évvel ezelőtt elvétve akadt mosogatógép a konyhákban. Ma egyre többen ismerik fel, milyen áldás ez egy háziasszony számára. Akinek viszont már van, és összehasonlítja, mennyi vizet használ el hagyományos módon mosogatva, illetve mennyire van szüksége a gépnek, megdöbbentő felismerésre juthat.

Ha tartós fogyasztási cikk vásárlására határoztuk el magunkat, érdemes rászánni némi időt arra, hogy megtudakoljuk, a kiválasztott típust vajon milyen áron kínálják az általunk elérhető szaküzletek, mert ugyanazt a típust akár tíz-tizenöt százalékos árkülönbözettel is megkaphatjuk, ami például egy mosógép esetén tizenötezer forint eltérést is jelenthet.
Az adott típus áráról, illetve a házhoz szállítás lehetőségéről a prospektusokból tájékozódhatunk, de telefonon is adnak felvilágosítást az ügyfélszolgálatok.

Ajánlat