Nyűgösködés éjjel-nappal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- Amikor fáradtak a kisbabák, általában nem tudnak mihez kezdeni. Ilyenkor nem képesek játékkal elfoglalni magukat. Vegyük fel őket, sétáljunk egy kicsit körbe, énekeljünk, esetleg menjünk ki a levegőre. Érdemes úgy tervezni a napot, hogy a nyűgösebb időszakra (általában késő délután, este) olyan program kerüljön, amivel könnyebben eltelik ez a néhány óra.

- Előfordulhat, hogy unatkozik, mert kimerítette játéklehetőségeit. Nem kell feltétlenül újabb és újabb játékokkal ellátnunk, hisz meg kell tanulnia azt is, hogyan lábalhat ki saját erejéből ebből az állapotból.

- A túl sok játék, túl sok mozgalmasság, túl sok új benyomás ingerültté teszi a csecsemőt. Mivel ennyit nem tud feldolgozni, elbizonytalanodik, félni kezd az idegenné váló világban. Gyorsan teremtsünk nyugalmat környezetében: vonuljunk vissza a hangos vendégseregtől egy másik szobába, jöjjünk el a zajos rendezvényről, pakoljuk el a halom játékot, és csak egyet adjunk a kezébe.

- A felborult napirendben nem az következik, amit a kicsi megszokott, és amire számított. Némi rugalmassághoz lassanként hozzászoktathatjuk, de a gyakori és számára átláthatatlan változtatgatás valószínűleg nyűgösködést vált ki.

- Mindenkit letör, ha állandóan korlátokba ütközik. Nincs ez másként a csecsemőnél sem. Fel akarja fedezni a világot, de valahányszor elérne már valami érdekeset (videogomb, könyvespolc, virágcserép, varródoboz), mindig elveszik az orra elől. Ne bosszantsuk: amit nem kaphat meg, inkább tegyük félre egy időre.

- Egy-egy fejlődési ugrás előtt jóval ingerlékenyebbek a csecsemők. Rendkívül sokat gyakorolnak egész nap, például megpróbálnak felállni, leülni, megfordulni, járni, elérni valamit, s ennek során sok kudarc is éri őket. Ezen viszont szülőként nem segíthetünk, bízzunk benne, hogy egyedül is boldogulni fog.

Ajánlat

Ha a baba azért sír, mert...

- felborult a napirendje: Napirend a babának

- fáj valamije: Fájdalomcsillapító borogatás

- esetleg a cumisüveg hiányzik neki: Búcsú a cumisüvegtől