Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kisbabának egyáltalán nincs szüksége cumisüvegre, éhségét, szomjúságát egyaránt csillapítja az anyamell. Sok gondot takarítunk meg, ha egyáltalán nem ismertetjük meg a babát azzal, amiről később le akarjuk majd szoktatni.

Ne adjuk a baba kezébe a cumisüveget. Az anya tartsa a táplálkozás ideje alatt, utána pedig tegye el azonnal. Így megelőzhető, hogy a kicsi hosszú ideig a foga közt tartsa még járkálás és játszás közben is.

Etetés közben öleljük át a babát, nézzünk a szemébe, csak vele foglalkozzunk. Dédelgessük evés után még egy darabig úgy, hogy a cumisüveg nincs is szem előtt. Így nem a cumisüveghez, hanem az anyjához fog kötődni.

Ne adjunk az üvegből édesített leveket, csak a szükséges tápszert, forralt és lehűtött vizet, illetve édesítetlen csecsemő- vagy gyümölcsteát. Amikor nyűgös a baba, akkor nem éhes: ne dugjuk a cumisüveget a szájába, hanem más - a szülő számára talán fárasztóbb - módszerrel nyugtassuk meg. Nehezebb a helyzet, ha már kialakultak a rossz szokások: a kicsi kakaós cumisüveggel alszik el, egész nap hordozgatja magával az édes lével teli üveget stb. Fokozatosan irtsuk ki a rossz szokásokat.

Három napon keresztül írjuk fel, valójában mennyit és mit fogyaszt el a kicsi az üvegből. Ezután mindennap fél deciliterrel kevesebbet adjunk, pohárból pótoljuk a többit.

Csak vizet, reggel-este édesítetlen tejet, illetve tápszert adjunk az üvegbe. A gyümölcslét, kakaót pohárból kínáljuk.

Ne engedjük, hogy cumisüveggel járkáljon. Vegyük ölbe, itassuk meg, ha lekéredzkedik, tegyük el az üveget.

Cumisüveg helyett átmenetileg a szívókupakos üdítősüveg is alternatív megoldás lehet - ezt nem olyan kellemes a fogak között tartani, hamarabb leteszi majd a gyerek.

Tegyük el szem elől a cumisüveget. Étkezések után pohárból kínáljuk az innivalót.

Amikor nyűgösködni kezd a gyerek, foglalkozzunk vele: meséljünk, nézegessünk együtt képeskönyveket, énekeljünk, vegyük ölbe, simogassuk meg. Tereljük el a figyelmét valamilyen személyes foglalkozással, amikor a cumisüvegét kéri.

Először napközben szorítsuk háttérbe a cumisüveget, és amikor ez már jól megy, csak akkor kezdjünk az éjszakai leszoktatáshoz. Este a vacsoraasztalnál ülve pohárból adjuk a tejet. Adjunk az ágyba valamilyen kedves, új plüssállatkát. Éjszaka csak vízzel töltsük meg az üveget, később pohárból adjunk vizet, ha kér.

Ajánlat

Topic a "cumisüveg-szindrómáról"

Kell-e a gyereknek cumi?

Cumi-mellbimbó zavar