Kreatív tárolási megoldások

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mindig vannak dolgok, amiknek nincs meg a helyük, kallódnak egyik sarokból a másikba, és amikor keressük, sosem találjuk őket. A következőkben segítünk felnyitni a szemét: sok potenciális rakodóterületet lehet találni olyan helyeken, ahol az ember nem is gondolná. Csak keresni kell.
Kukkantson az ajtó mögé, az ablak fölé, az asztal alá, és olyan helyre tegye az új szekrénykét, ahova nem is gondolta volna.

Szekrények, polcok

A legjobbak az elemekből álló, tetszés szerint variálható rendszerek. Nem kell feltétlenül drága megoldásokra gondolni, jutányos áron lehet kapni kezeletlen, egyszerű elemeket a barkácsboltokban és áruházakban, amelyeket magunk állíthat össze, pácolhatunk, festhetünk, lakkozhat a kívánt színűre. Egy olyan magasra szabott szekrény, mint a lakás teljes belmagassága, végtelen tárolási lehetőséget biztosít, és mivel a tekintet egészen a plafonig siklik rajta, felfelé nyújtja a teret.

Ha picike helyiségbe keres megoldást, javarészt nyitott polcokat válasszon, így tágasabb hatású teret kap, mintha ajtókkal zárná le a rakodóteret. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a dolgok jobban porosodnak, és mindig rendet kell tartani a polcokon. Legalább jobban odafigyel a dolgaira! Szép megoldás kis lakásokba: a szófát fogja keretbe mindkét oldalon egy, a falhoz illő színűre festett nyitott polcos rendszer. Tegyen eléjük egy-egy dohányzóasztalkát. Szépen elrendezett összképet fog kapni. Ha vannak zárt részek is a rendszerben, az ajtók, fiókok fogantyúit cserélje le, adjanak valamilyen jelleget a bútornak.

Az ajtókra tehet tükröt, ez csodákat művel a térrel, vagy egy képet. Ha unalmasnak tartja az olcsó, sima lapokból álló szekrénykéket, a festésben pedig nem szeretne virtuózkodni, egy kis utánajárással "antik" szekrényei lehetnek. Keressen a padláson vagy a bolhapiacon régi ajtókat, és ezeket illessze az új, méretben megfelelő szekrényke ajtajára. Fesse egyszínure a bútor többi részével. Szintén nagyon jól mutatnak a sarkokban felálított, plafonig futó polcrendszerek, a fallal megegyező vagy kontrasztos színben.

Gyors ötletek és tippek

- Függőlegesen gondolkodjon, ne csak szemmagasságban nézzen szét!
- Nézzen a sarkokba, itt mindig lehet találni szabad teret.
- Nagyszerű tárolóhely lehet a konyhaszekrények feletti részből: itt tarthatjuk a kevésbé használatos, de nem kidobandó dolgokat: pl üres üvegeket, dobozokat.
- Kössön össze két faliszekrényt egy polccal. Érdekes látványt ad.
- Tegyen egy polcot az ablak fölé, rakja meg könyvekkel.
- A vesszőből font bőröndök nagyon mutatós tárolóalkalmatosságok, és az asztal alá rakva nem foglalnak plusz helyet.

Rajzoljunk ablakot!

Sheila Camera Kotur tervező ötletes megoldása ablaktalan szobákba.
Egy ablak nélküli szobában is könnyen kiterjeszthetjük a távlotakot és még csak falakat sem kell bontani hozzá. Egyszerűen fessünk ablakot a falfelületre.

Korábban

Barkácsolhatunk dohányzóasztalt saját kezűleg, vagy kihasználhatjuk a tetőtéri szűk teret egy takaros kis polcrendszerrel.