Hogyan gyarapodik a baba?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A születési súly

Forrás: ORIGOTág határok között mozog a "normálisnak" számító születési súly: 2500 és 4500 gramm között egészségügyi szempontból kellően nagynak tekinthetjük az újszülöttet. Természetesen több tényező is közrejátszik abban, hogy mekkora súllyal jön világra a baba. A magzat legkorábban a 33-34. hétre éri el a 2000-2500 grammot. A terhesség időtartama is befolyásolja a születési súlyt, az utolsó hetekben jelentős a gyarapodás. Vékony, alacsony termetű anyák kisebb babát hozhatnak a világra, különösen, ha a család többi tagja is inkább alacsony. Ugyanakkor az anya egyoldalú, fehérjeszegény táplálkozása kedvezőtlenül hat a magzat fejlődésére. A dohányzó nők babái között szintén gyakori a kis súlyú újszülött. Ha az anyánál terhességi toxémiát állapítottak meg, várhatóan kicsi babája lesz. Ezzel ellentétben a cukorbeteg nők csecsemői feltűnően nagyok. Az ikrek egyenként kisebb súlyúak szoktak lenni, mint azok, akiknek nem kellett osztozniuk az anyaméhen. Az elsőszülöttek rendszerint könnyebbek, mint testvéreik, bár születéskor inkább az újszülött érettségének van jelentősége, a súly kevésbé lényeges tényező. A kiszámított időpontnál később született babák érettebbek, mint akik egy-két héttel korábban jöttek. A kis súlyú újszülöttek sokszor gyorsabban gyarapodnak az első hónapokban, mint vaskosabb társaik, így hamar kiegyenlítődnek a különbségek.

A gyarapodást nem kell mérni, csak ha a fogyás tartós

Ha tíz százaléknél jelentősebb, hosszabban tartó fogyást tapasztalunk a babánál, feltétlenül mutassuk meg a gyermeket orvosnak, és vizsgáljuk felül a szoptatási gyakorlatot, mert valószínűleg nem jut elegendő táplálékhoz. Pótlást csak orvosi utasításra, és lehetőleg csak kiskanálból, pohárból adjunk a babának!

Forrás: ORIGO

Nem ritka, hogy a nem kellő gyakorisággal, nem jó technikával szoptatott csecsemő csak a harmadik hét táján nyeri vissza születési súlyát. Lehetséges, hogy az anya teje a szokásosnál később lövell be, ezért a kicsi súlygörbéje is csak némi késéssel indul meg. A kisbabák gyarapodását egyéni adottságok befolyásolják.

Súlygyarapodás az első félévben

- Az első három-négy hónapban heti 113 és 227 gramm közötti gyarapodás számít átlagosnak.
- A negyedik hónap után a súlyfejlődés lassulására számíthatunk, átmeneti megtorpanások is lehetségesek, ekkor heti 85 és 142 gramm közé esik az átlag.
- Hat hónapos kor után hetente átlagosan már csak 42 és 85 gramm közötti gyarapodást mutat a mérleg. Előfordulhat, hogy egy-két hét stagnálás után indul meg újból a súlygörbe.

Forrás: ORIGOA babaápolási könyvekben található gyarapodási táblázatok tápszerrel vagy anyatejjel és tápszerrel táplált csecsemők adatait tartalmazzák. A legújabb összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy az első hat hónapban csak szoptatott csecsemők gyarapodása a második félévben elmarad a tápszerrel tápláltakétól. Ez azt jelenti, hogy a tápszer adása a kívánatosnál erőteljesebb gyarapodást eredményezhet. Mindenképpen tévedés volna tehát, ha szoptatott babákon a mesterségesen táplált csecsemők gyarapodási ütemét kérnénk számon.

Ajánlat

Csecsemőknél természetes a bukás

Tejmentes ételek és italok

A szoptatás első hete