Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Gyűrűk Ura

Színes magyarul beszélő amerikai-új-zélandi fantasztikus kalandfilm

A Gyűrűk Urának filmre vitelét kockázatos vállalkozásnak tartották Hollywoodban. Ráadásul a film gyártója, a New Line Cinema a filmtörténetben eddig egyedülálló módon úgy döntött, hogy a trilógia mindhárom részét egyszerre forgatja le. A másfél éves új-zélandi forgatás végül meghozta gyümölcsét, hiszen az év legnagyobb moziszenzációjának tartott filmet több kategóriában is esélyesnek tartják az Oscar-díjra.

A film rendezője, Jackson kiállta a fantáziavilág megteremtésének próbáját, amelynek köszönhetően több amerikai kritikus is mozgókép-csodának nevezte az alkotást. A kritikusok a hibátlan vizuális megoldások mellett A Gyűrűk Ura legfőbb erényének azt tartják, hogy úgy tudta visszaadni a regény mondanivalóját, hogy a rajongók mellett a sztorival csak most ismerkedőket is első pillanattól kezdve magával ragadja ez a csodálatos történet.

Ajánlat:

A Gyűrűk Ura - az [origo] összeállítása a filmtrilógiáról

Vízcseppek a forró kövön
Francia film

Németországban a 70-es években a középkorú kereskedelmi ügynök, Leopold (Bernard Giraudeau) megismerkedik a tizenkilenc éves Franzcal (Malick Zidi). A történések ezután gyors egymásutánban következnek: egymásba szeretnek, Franz Leopoldhoz költözik.

Ám a boldogság nem tart örökké. Egy napon, amíg Leopold nincs otthon, Franzot meglátogatja volt menyasszonya, Anna. Szerelmük újra fellángol. Majd befut Leopold, és ő is hoz valakit. Parázs vitába keverednek, és többé nem tudnak kibékülni, ettől kezdve már csak a különbségekre figyelnek.

A film nem véletlenül idézi Rainer Werner Fassbinder világát, a film forgatókönyvét a francia Francois Ozon ugyanis a legendás német rendező egy fiatalkori drámája nyomán írta. Fassbinder kedvelt témái, a homoszexualitás, az uralkodni vágyás és a kegyetlenség adják a film fő vonulatát.Ozon filmje, amelyet a 2000-es berlini filmfesztiválon mutattak be, az eredeti mű négy felvonását is hűen őrzi.

Ajánlat:

Bernard Giraudeau honlapja


A Titanic szobalánya
Spanyol-francia-olasz-német film

Újabb love story a Titanic történetében.

1912-ben egy lotaringiai bányászfalu öntödéjében futóversenyt rendeznek, amit ismét Horty (Olivier Martinez), a fiatal kohász nyer meg. Jutalma, hogy elutazhat az angliai Southamptonba, és láthatja a Titanic ünnepélyes kifutását.

A southamptoni szállodában bekéredzkedik a szobájába egy gyönyörű fiatal nő, aki azt állítja, hogy szobalány a Titanicon, de nem kapott szállást. Horty egy éjszakára megosztja ágyát Marie-val (Aitana Sanchez-Gijon), de nem történik kettejük közt semmi.

Amikor visszatér szülővárosába, mindenki az utazásról akar hallani. Hortyt azonban más foglalkoztatja. Azt pletykálják, felesége a főnöke szeretője. Ám megtalálja magánál a lány fényképét, belekezd a mesélésbe, és máris egy szenvedélyes szerelmi történetet oszt meg közönségével.

A falu életét felbolygatja Horty története. Nem megy a munka, mindenki erotikus álmokat sző. Horty is folytatja a mesélést, egyre érzékibb titkokat fed fel. Amikor elsüllyed a Titanic, a férfi története újabb fordulatot vesz.
Addigra Horty már elhíresült szerelmi kalandjával, egy vándorszínésszel járja a környéket.Egy napon ismerős arcot vesz észre a nézőtéren, és a történet újabb fordulatot vesz.

Ajánlat:

A filmről

Olivier Martinezről az IMDb honlapján