A gangról nyíló varázslat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Számtalan életkezdő fiatal az általános lepusztultság folytán olcsó ingatlanokat kínáló utcákban telepedett meg. A rejtett csodák gyakran egészen új keletűek: az ásványi zárványokat idéző, lepusztultság övezte, pár tucat négyzetméteres varázslakásokhoz fantázia szükséges és türelmes kreativitás.

Két művészember otthonául szolgál a Keleti pályaudvar közeli házban található, kétszobás kis lakás. Két fantáziadús otthonmágus lakik itt, megáldva minden szükséges kvalitással. A gangról belépve azonnal rabul ejtő, udvari, tehát nem éppen fényben úszó hajlék Fenyves Márk és Pálosi István ügyességét dicséri. A huszonéves Márk az Iparművészeti Főiskolán diplomázott textiltervező, István koreográfus-táncosként a Még 1 Mozdulatszínház vezetője.

A 39 négyzetméteres, galériás lakásra négy évvel ezelőtt tettek szert: egyenmegoldásokat és lepusztultságot találtak itt. A fél évig tartó alapmunkálatok óta minden állandó változásban van. A cél: ellensúlyozni a környezet szürkeségét, lepusztultságát, megalkotni a személyest, a lakókra jellemző életteret. Ennek érdekében számos trükk, ravaszdi megoldás található a szobákban: az ablakmélyedések, a mennyezet élénksárgája például megfogja és felerősíti a napfényt, a nagyszoba oldalfalainak kék festése pedig már a plafon alatt abbamarad, hogy a sarkok hangsúlyosságát, zártságát oldja. A húsz négyzetméteres lakószoba falai szinte kitolódnak a szellemes megoldás segítségével.

A lakás tarkasága is a tér megnagyobbításának szándékával alakult: a tobzódás néhány pillanat múltán harmóniává, nyugalommá áll össze, egyben a térnövelő szerepét is betölti. A falak festése diszperzittel lekent, fűrészporos tapétára készült. A borítást óriási festővászonként fogták fel; a diszperzitszínezékkel készített festés váltakozó felületei néha organikus mintákká állnak össze, hogy aztán semlegesebb faktúrává alakuljanak vissza. A színes falakat változatos keretekbe helyezett ceruza- és krétarajzok, olajfestmények, fotók, fotógrafikák sokasága borítja. Az alapfestés pedig olykor önálló művé alakul: egy-egy falfelületet képpé változtat a ráhelyezett, "üres" képkeret.

A revitalizált, gyakran a funkciójuk tekintetében is teljesen újrafogalmazott tárgyak dominanciája az egész lakásra jellemző. A lakás telis-tele lomtalanításból szerzett, házilag, vagy szakemberrel megjavíttatott bútorokkal és bútorelemekkel. A nagyrész századeleii, tizes-huszas évekbeli bútorok új színt kapva szolid, mégis mozgalmas együttest alkotnak.

A Fenyves-Pálosi rezidencia minden egyes tárgya magán viseli a lakók kezének kreatív nyomát; alig található rajtuk igazán érintetlen felület. A lakás kisszámú modern (értsd: vásárolt) alkotóeleme pedig szigorúan funkcionális, alig észrevehető objektum. Az összhatás lágyságát fokozza a textiltervező Márk megannyi, egyedi készítésű munkája: függönyök, huzatok, terítők, kárpitok, párnák hordozzák sajátos, organikus mintavilágát.

Sokkal könnyebb egy, az aktuális trendnek, divatnak megfelelően berendezett otthonba bevinni valakit, hiszen minimális a személyes kockázat - vallják az alkotók, akik a lakást a benne élőkhöz hasonlóan nyíltnak és nyitottnak, megmutatkozónak tartják. - Tudjuk, hogy egy nagyon egyedi lakást teremtettünk, de mindenkinek törekednie kellene az egyediségre és eredetiségre: az igazi otthon csak ilyen otthon lehet. Nekünk ez a jó, nem pedig az, amit gyárakban elképzelnek és diktálnak. A mi szerencsénk annyi, hogy művészemberként jóval inkább fogékonyak vagyunk a harmóniára, ugyanakkor képesek a létrehozására is.


Korábbi lakásbemutatók

Várakban szerettem volna élni

Negyedik típusú találkozások

Parasztház a belvárosban

Délfrancia hangulat Budapest környékén

Villa a város felett

Egzotikus varázslat itthon