Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Helytakarékos megoldás kis alapterületű kórtermekhez: a bébiágy oldala lehajtható és pelenkázóvá alakítható. Ózdon és Debrecenben, a női klinikán láttunk hasonló megoldást

A Mérce Egyesület 2001 decemberében megjelent Születéskalauzához a közel száz hazai szülészet közül hatvanhét intézmény vezetője szolgáltatott adatokat. A beérkezett kérdőívek alapján a következő kép bontakozik ki:
- huszonnégy órás romming-in 28 szülészeti intézményben van, ebből 9 budapesti;
- tizenkét órás rooming-in 31 kórházban működik, ebből 4 budapesti;
- igény szerinti elhelyezést 15 kórházban biztosítanak, ebből három budapesti;
- két olyan kórház volt a beküldők közt, ahol a rooming-in egyik formáját sem valósították meg.

A kapcsolattartás joga



A törvény szövege sajnos többféle értelmezésre ad lehetőséget. Míg például a császármetszés tényét a bababarát kórházakban nem tekintik az együttes elhelyezés akadályának, sőt, a szoptatás érdekében csak erre van lehetőség, és igyekeznek a megfelelő támogatást is megadni ehhez, addig más kórházakban, például a kecskeméti megyei kórház szülészetén ezzel ellentétes gyakorlat érvényesül. Ott a császáros anya gyorsabb felépülése érdekében a csecsemőosztályon helyezik el újszülöttjét. Máshol általában a második naptól kezdve engedélyezik a babás szobát a császárral szülő anyák számára, de nem ritka az sem, hogy a harmadik-negyedik napig kell várniuk erre a lehetőségre.


A Kismama magazinban minden hónapban más szülészet kap bemutatkozási lehetőséget. Igen változatos indokokat sorakoztatnak fel azok az intézmények, amelyek nem tudnak vagy nem akarnak éjjel-nappali együttes elhelyezést biztosítani anyának és gyermekének.

Íme néhány példa a leggyakrabban hallott kifogásokból: Mit mutat a gyakorlat azokon a szülészeteken, ahol huszonnégy órás rooming-in is működik?
Azért nincs huszonnégy órás rooming-in, mert az anyák nem tartanak igényt erre. Az anyák túlnyomó többsége elégedett az együttes elhelyezéssel, mivel megfelelő tájékoztatást és gyakorlati segítséget kaptak.
Éjszakára csakis az anyák nyugalma érdekében távolítják el a kisbabákat. Hazai felmérések szerint édesanyjuk közelében nyugodtabban alusznak az újszülöttek, s ha felsírnak, a szoptatás után könnyen visszaalusznak.

Az épület adottságai nem teszik lehetővé megfelelő számú babás szoba kialakítását.

Az ÁNTSZ olyan szigorú követelményeket támaszt (légkondicionálás, alapterület, vizesblokk, csecsemőnként egy pelenkázószekrény) a babás szobákkal szemben, hogy nincs pénz a megvalósításra.

A babás szobák felszerelése, mérete, kényelme olyannyira változatos Magyarországon, hogy ezek az indokok jószerével értelmezhetetlenek. Mindenütt a helyi adottságok figyelembe vételével alakították ki a kórtermeket.
Nővérhiány miatt nem valósítható meg egy-két babás szobánál több. Az anyák többsége szívesen vállalkozik gyermeke ellátására, ezért elméletileg csökken a nővérek feladatköre. Gyakorlatilag azonban munkájukban eltolódnak a súlypontok az ápolási, gondozási feladatokról a tanácsadásra, támasznyújtásra.
Nem oldható meg másképp a gyermekek fürösztése, mérése és orvosi vizsgálata, csak úgy, ha éjszakára begyűjtik őket. Azokban a kórházakban, ahol erre megvolt a szándék, megoldották az újszülöttek nappali fürösztését, mérését (otthon sem éjjel kettőkor fogják füröszteni a picit); a baba vizsgálatára pedig az anya jelenlétében, a kórteremben kerül sor.
Az éjszakai órákban az anya nem képes kellő figyelmet szentelni újszülött gyermekének, hiszen alszik. Azért gyűjtik be éjszakára a babákat, hogy a csecsemős nővérek figyelhessék az esetleg fellépő szövődményeket. A tapasztalatok szerint az anyák kellő éberséggel figyelik újszülöttjük állapotát akár éjszaka is, feltéve, ha nem ittasak, nem vettek be drogot vagy altató hatású gyógyszert.


Milyen az ideális rooming-in?

Bababarát kórházak - itthon és Európában
Talán van, aki emlékszik rá, hogy milyen büszkeséggel töltötte el az érdekelteket: magyar kórház nyerte el Közép-Európában elsőként a bababarát címet. De hogyan alakult azóta a helyzet Magyarországon? Miért nem kapott három éve ilyen címet újabb szülészeti intézmény?

Azóta világszerte felülbírálták, és elavultnak nyilvánították az egészséges újszülöttek csecsemőosztályon történő elhelyezését. Hogy miért?



Ezek után már nem nehéz összefoglalni, hogyan is lenne a legjobb: az ideális rooming-in legfontosabb feltétele, hogy a kisbabát éjjel-nappal az anya közvetlen közelében helyezzék el, és könnyen lehessen mozgatni a kiságyat. Az anya ágyának kialakítása olyan, hogy többféle szoptatási pozíciót is ki lehet próbálni rajta. Jó, ha legfeljebb három ágyas a szoba, de a rendszer kiválóan működhet hat-hétágyas kórteremben is. Az ideális babás szoba másik fontos feltétele a huszonnégy órás, személyre szabott, szakszerű, részleteiben is összehangolt, semmiképpen sem számon kérő támogatás. Nyilvánvaló, hogy nincs mindenkinek szüksége szoptatási tanácsokra, ám néhány dicsérő szó, udvarias érdeklődés akkor is sokat számít, ha már nem egészen kezdő az ember. Az anyák egy részének nem segít a pár mondatos útbaigazítás, nagyobb időráfordítást igényelnek:

"Jött már haza úgy császáros ismerősöm szülés után, hogy csak egyik mellét fogadta el a baba, mert mindig csak abból szopott a kórházban, mivel az anyuka nem tudott megfordulni. Kétséges számomra, hogy kapott-e elegendő segítséget. Ugyanakkor tapasztaltam, hogy a Szent István Kórházban a főnővér kétszer fél napot ült az egyik anyuka ágyánál, és megtanította szopni azt a kisfiút, akit az anyai mell közelsége eleinte teljesen hidegen hagyott." (Török Katalin, Tápióbicske)

A kismamák sokkal gyakrabban panaszkodnak a csecsemős nővérekre, mint a szülészeti ellátásra. Általában a támogatást, segítőkészséget hiányolják, s szóvá teszik, hogy túlságosan magukra voltak hagyva problémáikkal, félelmeikkel. Gyakori az a félreértés is, hogy a bababarátság jelszava anyaellenességet takar, mondván, a huszonnégy órás rooming-in mellett az anyának percnyi nyugta sincs, s a pihenésről végképp lemondhat. Különbözőképpen éljük meg ugyanazokat az élethelyzeteket - ez a felismerés vezérelte azokat a kórházi vezetőket, akik az igény szerinti rooming-in mellett döntöttek. Vagyis: minden az anya kívánsága szerint történik, hisz így a konfliktusok java része elkerülhető. Reméljük azonban, hogy összeállításunk meggyőzi olvasóinkat egy igen fontos tényről: az anya és a csecsemő érdekei valójában azonosak!

W. Ungváry Renáta


Ajánlat

Bababarát kórházak

Tíz lépés, amely a bababarát kórház cím elnyeréséhez szükséges

Szülészetek szolgáltatásai Magyarországon

Szülés.hu

Korábban

A Születéskalauz várandós pároknak, egészségügyi szakembereknek egyaránt hasznos kiadvány