Jégkorong gyermekeknek akár négyéves kortól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: Arany-Média

A kicsiket (mini és szupermini) legtöbbször a szülők hozzák le, a kölyök korosztály tagjai már maguktól jönnek, hogy korongozni szeretnének.
- Akik éppen küzdenek a jégen, pontosan egy évvel ezelőtt kezdtek tanulni, s már részt vesznek a korosztályos bajnokságon - büszkélkedik Szongoth Kristóf a MAC egyik utánpótlás edzője. A szakember szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a mozgást, a sportot, hogy játszhassanak és meglegyen a jégbiztonságuk. Sokszor a mérkőzés után a kicsik azt sem tudják, ki ellen játszottak, nyertek-e vagy kikaptak. Csak az tudatosul, hogy játszottak, hokiztak és ez a fontos.

Ez kemény, de nem durva sport. Itt közel sincsen esély olyan sérüléseket összeszedni, mint mondjuk a kézilabdában vagy a vízilabdában. Az edző azonban elismeri: lila foltokat könnyen lehet szerezni, de ennél komolyabb sérülés aligha fordul elő a jégen. - A hokisok egész testét védőfelszerelés óvja. De a kisgyerekek esetében igazán veszélyes helyzet elő sem fordulhat. Mivel alacsonyan van a súlypontjuk, legfeljebb eldőlnek a jégen, de nem esnek - teszi hozzá Szongoth. Talán meglepő, de egyre több a lány a csapatokban. Sokan eleinte csak bátyjukat kísérik az edzésre, aztán a szülők megkérik az edzőt, hadd menjen a lány is jégre, addig is csúszkál a pálya szélén. Később már ők is ütőt ragadnak és beállnak a fiúk mellé.

A felszereléseket - a sisaktól a térdvédőig - fokozatosan érdemes beszerezniük a tanoncoknak. Az első órákon még nincs szükség mindenre, hiszen először korcsolyázni tanulnak, és csak később következnek a bonyolultabb technikák. Az egy órás edzések alatt a gyerekek keményen dolgoznak - korcsolyatechnikát, sprintet gyakorolnak, ütő- és korongkezelést tanulnak, a nagyobbaknál pedig már a taktika is tananyag. Az órákat mindig játék zárja.

Ahhoz, hogy a gyerekek eljárhassanak edzeni, nagyon fontos a szülői segítség. A játékosok felszerelése közel harminc-negyvenezer forint, de a kapusok védőfelszerelése ennek tízszeresére is rúghat. Szerencsére jól működnek a korosztályok közötti felszereléscserék, ha valakinek van például egy kinőtt, de még jó állapotú korcsolyája, kesztyűje vagy nadrágja, szól az edzőknek vagy kitesz egy hirdetést. Mindezek ellenére a gyerekeket nem kell lasszóval fogni.

A MAC mellett még az FTC (06-1) 261-6615,
az UTE (06-1) 369-1005,
a Pomázi ICO SE (06-26) 325-166
és a Chicago Jegesmedvék HC (06-20) 9417-709 foglalkozik utánpótlás neveléssel.

Ajánlat

A Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos honlapja