Negyedik típusú találkozások

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Spielberg a nyolcvanas évek elején, a New York vonzáskörzetéhez tartozó Long Island-i East Hamptonban kezdte építeni birodalmát. Long Islanden sok elegáns nyaralóhely van, ilyen Oyster Bay, ahol Roosvelt elnök élete végén lakott, vagy a Robert Moses Bridge-en megközelíthető Fire Island, de említhetjük Centerportot is, amiről elég annyit mondani, hogy itt volt a Vanderbilt család birtoka - az öreg Vanderbilt, aki a múlt században élt, szép példája annak, hogy kemény munkával sokszoros milliomosok lehetünk. Gyerekként az édesapjának segített utasokat szállítani Staten Island és New York között, tizenhat évesen már saját csónakja volt, huszonnégy esztendősen egy gőzhajójárat kereskedelmi megbízottja lett, egy évtized múlva saját gőzhajótársaságot alapított, amivel teljes gőzzel haladt előre a kaliforniai aranyláz idején. Később a hajóról átszállt a vasútra - ha ma élne, talán a filmgyártásba is beszállna. Százöt millió dollárt hagyott hátra az örököseinek, ami szép gesztus. (A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy szerényen megelégedett a Commodore, Kapitány becenévvel...)

Szóval ilyesfajta előkelő helyre költözött Spielberg. Ilyen helyen jöhetnek létre a negyedik típusú találkozások, amik során az ember újra találkozik a természettel, a nyugalommal, a csenddel.

A már-már puritánul egyszerű berendezés Spielberg - és Naomi Leff belsőépítész - remek ízlésének pompás bizonyítéka. A bejárattal szemben szimmetrikusan elhelyezkedő két asztal, rajtuk két váza, felettük a galériákra és a hálószobákba vezető, szimmetrikus lépcsők. Rögtön érezni a puritánságot és az egyszerűséget: semmi hivalkodás, semmi cifrálkodás, antik európai darabok helyett az amerikai iparművészet darabjai - köztük nem kevés Spielberg megrendelésére készült. A hét méter magas nappalit a szintén Pennsylvaniából származó gerendák uralják.

Érdekes megoldás a lépcső alá épített tűzhely. A fehér ülőgarnitúra és a falak világossága ellensúlyozza a barnára pácolt asztalkák és székek sötétségét. Talán itt ábrándozik Spielberg, szemét az East Hampton-i táj látványával nyugtatva, hogy egyszer Vanderbiltről kéne filmet csinálnia... Az emeleti hálószobát a puha párnák és a vászon ágynemű teszik barátságossá, s persze a sarokban álló pálma. Ha Speilberg filmjei is ilyen rendezettek lennének...

A család itt tölti szinte az egész nyarat. Elképzelem, amint esténként leülnek a földszinti szobában, Spielberg, a felesége, Kate Capeshaw, az öt gyerek, és Spielberg megmutatja nekik, mondjuk, Fellini Országútonját vagy épp egy kiejthetetlen nevű magyar rendező, Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjét. Nézik, nézik, és a többiek nem értik, miért sóhajt fel olykor Spielberg, aki pedig, mint tudjuk, a filmtörténet legnagyobb gazdasági sikereit aratta.

Korábban: