Karácsonyi vásár Budapesten és Bécsben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Idén harmadszor rendez a főváros karácsonyi vásárt és karácsonyhoz kapcsolódó programokat a Vörösmarty téren december 1-24. között, minden nap 10-től 20 óráig. A vásáron a népi- és iparművészek (keramikusok, gyertyamártók, fafaragók, játékkészítők) árusítják természetes anyagokból, hagyományos kézműves technikával készült portékáikat. A vásár idején a gyerekek az adventhez kapcsolódó jeles napok népszokásaival ismerkedhetnek meg. Idén is van élő betlehem. A betlehemes játék óránként látható. A Gerbeaud-ház homlokzatának 24 ablaka adventi kalendáriumot alkot, melyekben kortárs művészek alkotásainak másolatát helyezik el. Minden nap 17 órakor újabb ablak nyílik meg fúvóskoncert kíséretében.

Budapesten és vidéken is több helyen várják karácsonyi vásározók a vevőket. Az idén az eddigi tapasztalot szerint kevesebb keresik fel a vásárokat, főleg az időjárás miatt, és mert a gombamód szaporodó bevásárlóközpontok elhódítják a vevőket. Pedig a vásári hangulattal, az áruk minőségével, a forralt bor illatával egyik pláza sem veheti fel a versenyt.

December 1-23. között karácsonyi vásár van a Népstadion melletti SAP Rendezvénysarnokban (tel.: 251-1222/1720)
Egész decemberben karácsonyi iparművészeti kiállítás és vásár várja az érdeklődőket a Dorottya Galériában (tel.: 266-0223)
December 8-23. között karácsonyi népművészeti kiállítás és vásár várja az érdeklődőket a Pesterzsébeti Múzeumban is (tel.: 283-1779)

Ha pedig bavásároltunk, karácsonyoztunk, és jó sokat ettünk, de az új évet frissen szeretnénk kezdeni, akkor vár bennünket december 29-én az V. bejgli-futás a Népstadionban, a Zöldgömb Sport Klub szervezésében.

Hétvégi kiruccanás

A Christkindlmarkt az adventi időszak legkedveltebb és legszínesebb programja Bécsben, mely 700 éves múltra tekint vissza. A városházán karácsonyi programok várják a gyerekeket - kalácssütés, díszítés, éneklés -, kint pedig pónilovaglás és más játékok. Az égőkkel gazdagon feldíszített parkban 140 bódéban árulják a vásárosok karácsonyi portékáikat, mézeskalácsot, cukrozott gyümölcsöt, sült almát, vattacukrot, sült gesztenyét és más finomságokat. A városháza előtti téren beszerezhetjük a karácsonyfáravalót, apró ajándékokat és a szokásos vásári darabokat, játékokat is; így csilingelő szarvasagancsot, vagy villogó mikulássapkát és akár krampusz-szarvakat is. A programokban gazdag vásárra este érdemes kimenni, amikor színes fényekben pompázik a tér és karácsonyi dalok szólnak a hangszórókból. A bejáratnál édes forró puncsot vehetünk, amely melegít, amíg bejárjuk a sokadalmat - a vásár emblémájával díszített puncsos bögrét pedig akár meg is tarthatjuk emlékbe, vagy visszaválthatjuk, ha visszaértünk, ugyanis "üvegbetétes".


Ajánlat

Népművészek a budapesti karácsonyi vásáron

Karácsonyi vásárok Budapesten

Wiener Christkindlmarkt 2001
A vásár honlapján térkép és részletes program is van

Fotók a bécsi vásárról

h. a.