Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Stuart Mária Franciaországban élt, Medici Katalin udvarában, ahol a későbbi II. Ferenc felesége lett. Férje halála után 1561-ben visszatért Skóciába, ahol trónra lépett. A sorsát az pecsételte meg, hogy mindent elkövetett azért, hogy angol trónra kerüljön, ahol unokatestvére, I. Erzsébet ült. Mária feleségül ment Darnley lordhoz, VII. Henrik dédunokájához és ezen a jogcímen követelte a trónt.

Később Mária Bothwell skót nemes iránt érzett szerelme miatt férjét meggyilkoltatta szerelmével, néhány hónappal később pedig Bothwellhez ment feleségül. Ha a szemtanúk nem szolgáltattak volna elég bizonyítékot, a házasság is felért egy vallomással.

Erzsébet mindezt arra használta fel, hogy vetélytársától megszabaduljon. Mikor Mária az ellene föllázadt skót nemesség elől leghatalmasabb ellensége oltalmára kényszerült, akkor Erzsébet férjgyilkosságért bíróság elé állíttatta őt.

Az ítélet börtön volt, hiszen amíg Mária élt, felhasználható volt. 1586-ban Mária belekeveredett egy Erzsébet elleni katolikus összeesküvésbe, amiért 1587-ben halálra ítélték és lefejezték a Fotheringay-i várban.

Korábban:
Teri Hatcher