Walt Disney

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Walter Elias Disney 1901. december 5-én született kanadai-ír származású ácsmester apától és német eredetű anyától. Az Egyesült Államok közép-nyugati vidékén nőtt fel.

Ötéves volt, amikor az első rajzfilm, Blackton műve: a Vicces arcok vicces fázisai megszületett. A film hosszúsága egytekercsnyi volt, és míg a többi műfaj kétszer olyan hosszúvá nőtte ki magát, az animációs film rövid - és éppen ezért - kísérőfilm maradt, amelyet csak humoros műsorszám - burleszk, idomított állatok, esetleg rajzos vagy bábmutatvány - előtt vetíthettek. Animációs iskolák még nem voltak, így Disney a Lutz-féle tankönyvből tanult meg rajzfilmezni. A sok megrendelést a stúdiók kemény munka és kevés fizetésért alkalmazott rajzolók segítségével elégítették ki. Walt Disney nyolc éven át gályázott.

1922-ben született az első világszerte népszerű rajzfilmsztár: Félix, a macska. Disneynek ugyanebben az évben annyira elege lett a bedolgozásból, hogy stúdiót alapított, és saját rajzfilmet forgatott a barátja, Ub Iwerks tervezte Miki egérrel. 1928-ban a harmadik Miki egér-filmmel, A Willie gőzhajó cíművel, a drótvékony karú, gonosz kis állat letarolta Félixet, a macskát. Miki stílszerűen nők mellett macskákat kínzott, és világhírnevet szerzett magának és menedzserének, Disneynek.

Az amerikaiak diktálta erős versenyben a többi ország lemaradt a filmiparuk rossz anyagi helyzete és a grafikai humor különbségei miatt. Az angol, francia, német, a szovjet Dziga Vertov vagy akár a magyar Macskássy vezette stúdiókban a 30-as években inkább reklámfilmek gyártása, illetve avantgarde művészi kísérletezés folyt.

Disney így magyarázta - a 37-es Hófehérke és a hét törpe kapcsán - a sikerreceptjét: "Egyrészt ott vannak a szimpatikus törpék. Aztán a gonosz. Aztán a herceg. Aztán a lány. És a románc. Úgy gondoltam, a történet tökéletes." De a sikerben szerepet játszott az is, hogy ez volt az első egész estés és színes rajzfilm. Ezt követően a stúdió évente jelentkezett egy egész estés filmmel. A Disney-stúdió munkásai pedig sztrájkolni kezdtek a kevés fizetés és a megfeszített munka miatt.

"Nem azért készítek filmeket, hogy pénzt kereshessek, hanem azért keresek pénzt, hogy jobb filmeket gyárthassak"- mondta a rajzfilm király. Sokan vitatták a Disney filmek minőségét, gondolati tartalmát, illetve éppen annak hiányát.

A 41-es sztrájk után a Disney-stúdióból kivált dolgozók létrehozták az ASIFA-t ( Animációs Filmkészítők Nemzetközi Szervezete), hogy bebizonyítsák: nemcsak a Disney-giccsé a világ. A 60-as években a vezetőn, John Halason kívül más magyar tagok is beléptek a sszervezetbe: Macskássy Gyula (a Ceruza és radír), Nepp József (Gusztáv) és Dargay Attila (Szaffi).

Közben Miki egér gömbölyödött, és kedvesebb lett. Húsz évi szereplés után Disney új sztárokat is szerződtetett: Goofy és Pluto kutyákat, a három kismalacot, Donald és Dagobert kacsát, majd Dumbót, a repülő elefántot.

A második világháború után - a háborút betegszállító autó sofőrjeként szolgálta végig Franciaországban - Disney természetfilmek gyártásába kezdett. A közönség nagy tetszéssel fogadta, hogy - akárcsak korábban a rajzfilmjeiben - ezekben a természetfilmekben is ember formájúan jelenítette meg az állatokat.
A televízió igen rövid idő alatt felfedezte Walt Disneyt, aki az ötvenes évektől kezdve hetenként megjelent az amerikai otthonok televíziós képernyőin.

Amikor 1966-ban tüdőoperáció következtében elhunyt, 32 Oscar-díjat mondhatott magáénak. Hagyatéka több mint négyszáz rövid- és 22 hosszabb rajztrükkfilmet és tucatnyi játékfilmet tartalmaz. A viták elkerülése végett azt készségesen elismerte, hogy nagy szervező volt ugyan, de csak közepes színvonalú művész.

Rajzfilmjei mégis máig a legnépszerűbbek a világon. Miki egeret, Donald kacsát és a többieket szinte a földkerekség minden gyermeke ismeri és szereti. Disneyland pedig a világ leghatalmasabb szórakoztatóközpontja.

A Pinocchio (1939), a Hamupipőke (1949) és a 101 kiskutya (1961) után a Disney- stúdió nem ragadt meg a hagyományainál, az elmúlt években a számítógépes animációt is alkalmazta például a Toy storyban, illetve Az oroszlánkirályban.



Ajánlat:
Disney családi múzeum
Disney honlap

Korábban:
Jeff Bridges

Gőzsy Katalin

[origo]