Családi viszály a Tolkien családban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 77 éves Christopher Tolkien a Tolkien-örökség gondozója, és köztudott róla, hogy különös vehemenciával őrzi apja szellemi örökségét. A megfilmesített saga producerei közreműködését kérték a filmben, ő azonban sorozatos elutasításokban részesítette őket. Segítsége azért lett volna különösen értékes, mert Christopher volt az, aki apja utolsó regénye (A Szilmarilok) befejezésében közreműködött. Elutasító magatartása láttán a film készítői fiát, a 42 éves Simon Tolkient kérték meg arra, hogy tanácsaival, javaslataival vegyen részt a produkcióban. Annak ellenére, hogy tudta, apja ellenzi tettét, Simon együttműködött a stábbal. Christopher válaszreakciója az volt, hogy kitagadta fiát, nemcsak családi vállalkozásukból, hanem magánéletéből is. "Nem hajlandó beszélni velem, még telefonon sem. Kommunikációnk egyetlen módja az, hogy ügyvédeinken keresztül levelezünk"- nyilatkozta Simon az Independentnek.

Bár Christopher Tolkien rosszallotta a megfilmesítést, megakadályozni nem tudta volna. Apja, J. R. R. Tolkien 1968-ban - szorongatott anyagi helyzete miatt - eladta a trilógia megfilmesítési jogait. Az Oscar-díjas filmproducer, Saul Zaentz (Az angol beteg) megszerezte a jogokat, tőle rövid ideig a Miramaxhoz került, majd a New Line Cinema filmgyártó cég tette rá kezét. Peter Jackson rendező a New Line-tól kapta a felkérést a 270 millió dollár költségvetéssel készült filmsaga levezénylésére.

A családi perpatvar okozta kellemetlenségek ellenére Simon Tolkien örül annak, hogy nagyapja alkotása végre a filmvásznon is látható lesz. Már lefoglalta a helyeket a londoni, december 10-i A Gyűrű szövetsége bemutatójára, ahová feleségével és 11 éves kisfiával megy majd.

Korábban:
Liv Tyler 3000 éves tündér