Harry Potter titka analitikusszemmel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kende B. Hanna szinte hihetetlennek tűnő eseteket ír le, döbbenetes gyermeki fantáziavilágot ismertet meg az olvasókkal. A Rózsaszínű fantom, az Ijedt szívű gyerekek története, a cápamegjobbító gép és hasonlók a gyerekek képzeletének szinte határtalan voltáról tanúskodnak - és mindben ott a dráma, a fenyegetettség, a riadtság.

Ezeket az eseteket állítja párhuzamba a szerző az ugyancsak hátrányos helyzetű regényhős, Harry történeteivel. Azokat a gyerekek olyan természetesen élik át, mint a maguk valóságos és képzelt életének eseményeit. Otthon érzik magukat a regény csodavilágában, azonosulni képesek Harryvel, a jó és rossz harcában az ő oldalán állnak, példája nyomán magukat is arra szánják, hogy szembeszálljanak a gonosszal. Ez válhat világossá szülők, pedagógusok számára Kende B. Hanna könyvének elolvasásával.

Számos tanulmány, kritika, recenzió, vitacikk után ez a magyar nyelvű könyv is J. K. Rowling világhíressé vált Harry Potter-sorozatával foglalkozik. Kende B. Hanna individuálpszichológus tudományága szempontjából közelíti meg elméletileg és gyakorlati tapasztalatok alapján. A cél az volt, hogy megfejtse, miért tudja olvasók millióit magával ragadni a regényfolyam.

A szerző elismert teoretikusa és aktív művelője a gyermekpszichodrámának és az egyéni játékterápiának. Franciaországban több mint húsz évig dolgozott egy, az igazságügyi minisztériumhoz tartozó rendelőintézetben. Kollégáival rossz körülmények között nevelődő, veszélyeztetett gyerekeknek segítettek megoldani - egyéni és csoportos játékterápiában - súlyos lelki, magatartási problémákat.

Korábban:
Hófehérkétől Harry Potterig - mesekönyvek sikerének a nyomában
Harry Potter a filmvásznon és a neten
Harry Potter baglya miatt aggódnak az állatvédők
"Kiszolgálja a lusta olvasót" - Harry Pottter fordítója a Társalgóban