Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Brendan Fraser 1968. december 3-án született Indianapolis városában, az Egyesült Államokban. A négy fiútestvér közül ő volt a legfiatalabb. Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Kanadában éltek. A kis Brendan a mozgalmas évek alatt megtanult hollandul és franciául, megismerte fél Európát. 18 éves volt, amikor a család végre megtelepedett Seattle-ben.

1991-ben ösztöndíjat nyert a Déli Metodista Egyetemre, Texasba, de a kurzus megkezdése előtt két héttel szerepet ajánlottak neki a Dogfight című filmben, melynek főszerepét River Phenix játszotta, ezért úgy döntött, hogy Texas helyett Hollywoodba költözik. Édesanyjától kölcsönkért egy autót, és elindult szerencsét próbálni. Az utazás nem maradt eredmény nélkül: 1992-ben a Kőbunkó és a School Ties filmek főszerepét hozta.

1993-ban egy házibulin ismerkedett meg az 26 éves Afton Smith színésznővel. Bevallásuk szerint szerelem volt első látásra. Ettől a naptól kezdve elválaszthatatlanok voltak. Hosszú udvarlási szakasz után 1997 októberében Fraser Párizsban megkérte barátnője kezét. Éppen a Művészek Hídján sétálgattak, amikor Brendan Afton elé térdelt, és egy "Akarsz a feleségem lenni?" cédulát nyújtott át neki.

Egy évvel később házasodtak össze Los Angelesben. A szertartásra 165 vendéget hívtak meg, köztük jó barátjukat Keanu Reeves színészt. Az esküvő után úgy határoztak, hogy az ifjú felesége felhagy színészi pályafutásával, és minden erejükkel Brendan karrierjére összpontosítanak. Azóta Afton férje menedzsere.

A kilencvenes években számos filmszerepet kapott. Láthattuk őt többek között az Emberkereskedőben, a Húszdolláros komédiában, a Pancserockban, Az őserdő hőse főszerepében. Az igazi áttörést az 1999-ben készített A múmia jelentette, annyira, hogy miután Liz Hurley partnere volt a Bájkeverőben, A múmia visszatért. A Pancserock, Kőbunkó, Tanulj, tinó szerepek után nem csoda, hogy Brendan az akcióhős szerepekört szereti inkább. Jelenleg a 2002-ben bemutatásra kerülő The Quiet American munkálatai kötik le idejét, melyben Sir Michael Caine lesz a partnere.

A filmezés mellett színházakban is fellép. Szeptember 5-én mutatták be a londoni Lyric színházban Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabját, melyben Fraser alakítja Brick szerepét.
Brendan Fraser egyik legnagyobb csodálója Cher, az örökifjú énekesnő, aki azt szeretné, hogy a színész vállalja el The Enchanted Cottage című filmjének főszerepét, melyben Cher rendezői tehetségét szeretné megcsillogtatni. Fraser még nem adott választ a felkérésre.

Cheren kívül számos női rajongóval rendelkezik. 1998-ban a People magazin olvasói beválasztották az ötven legszexisebb férfi közé.

Ajánlat:
Brendan Fraser honlapja

Korábban:
Oscar Wilde