Gyermekgondozási támogatások

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az a szülő, nevelőszülő, gyám kaphat gyest, aki saját háztartásában 3 évesnél fiatalabb gyermeket vagy tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevel.

Aki gyesen van, a gyermek másfél éves koráig nem folytathat keresőtevékenységet; másfél éves kora után pedig csak maximum napi 4 órában vállalhat munkát, kivéve, ha azt otthon is lehet végezni, mert otthoni munkavállalásra nem érvényesül az időkorlátozás.

A szociális és családügyi miniszter méltányosságból gyesre jogosultságot állapíthat meg a gyermeket nevelő közeli hozzátartozónak is, ha a gyermek szülei három hónapot meghaladóan akadályoztatva vannak a gyermek nevelésében, vagy az egyedülálló szülő kereső tevékenységének hiányában nem biztosítható a család megélhetése.

A miniszter méltányosságból megállapíthatja, illetve meghosszabbíthatja a gyest a gyermek általános iskolai tanulmányainak megkezdéséig, legfeljebb azonban 8 éves koráig, ha a gyermek betegsége miatt napközbeni ellátást biztosító intézményben nem gondozható. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 14 éves koráig folyósítható méltányosságból a gyes.

2003. január 1-jétől az ikergyermeket nevelő szülő a gyermekek tankötelessé válásáig jogosult gyesre.