Anyasági támogatás

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, amelyre jogosult

  • a szülést követően az a nő, aki terhessége alatt legalább négyszer - koraszülés esetén legalább egyszer - részt vett terhesgondozáson (a támogatás akkor is megilleti az anyát, ha a gyermek halva született);
  • az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 60 napon belül jogerősen engedélyezték az örökbefogadást;
  • a gyám, ha a gyermek a születését követő 60 napon belül jogerős határozat alapján a gondozásába kerül.

Fontos szabály, hogy a támogatások kizárólag a Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve menekültként elismert vagy bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárokat illetik meg.

Amennyiben az anyasági támogatásra jogosult nő a támogatás felvételét megelőzően meghal, úgy az anyasági támogatást az anyával egy háztartásban élt apának kell kifizetni, ezen személy hiányában annak a személynek, aki a gyermek gondozását ellátja.

A támogatás - gyermekenkénti - összege a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-a (ez az összeg 2001-ben 27465 Ft, 2002-ben 30150 Ft). A támogatási igényt a szülést követő 60 napon belül lehet benyújtani.

2003. január 1-jétől anyasági támogatás címén az öregségi nyugdíjminimum 225 százalékát, ikergyermekeknél pedig 300 százalékát folyósítják.