Mai szülinapos: Meg Ryan

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Meg Ryan 1961 november 19-én született Margaret Mary Emily Anna Hyra-ként a Connecticutbeli Fairfieldben, de a családja csak Peggynek hívta. Peggy New Yorkban nőtt fel. Tizenötéves volt, amikor édesanyja közölte négy gyermekével és matematikatanár férjével, hogy világhírű színésznő lesz. Az álma nem teljesült, de legalább szereplőválogató lett belőle, és így később segíthetett a New York-i egyetemen újságírást tanuló lányának, hogy tévés reklámok és egy rövidéletű sorozat-szerep segítségével egészítse ki a tandíját.

Peggy az anyja színész tagsági kártyáját használta, így az ő - Ryan - nevét is. Ekkor változtatta Meg Ryanra. 1981-ben kapta meg első szerepét George Cukor utolsó filmjében, a Rich and Famous-ben. 1982 és 84 között az Amy and the Angel és az As the world turns sorozatokban játszott. A jobb szerepek reményében 1986-ban Los Angeles-be költözött.

A hely és névváltoztatásnak is köszönhető első jelentősebb szerepet a Top Gunban kapta. Tom Cruise repülős partnerének, Anthony Edwardsnak a feleségét játszotta. A forgatás alatt románc alakult ki Meg és a Vészhelyzet - itt még - bajszos, dúshajú Green doktora között, de egy év múlva az Innerspace-ben és az életben már Dennis Quaid barátnőjét alakította.

Quaid Meg kedvéért még elvonókúrára is hajlandó volt elmenni, Meg pedig négy évvel később, 1991-ben, amikor Quaid már nem ivott többet, hajlandó volt hozzámenni feleségül. Kilenc évig birtokolták a Hollywood legboldogabb párja címet, és Meg kilenc éven át nem alakított ki a filmbeli partnereivel románcot. Sem Val Kilmerrel, akinek a Doors-filmben Morrison drogos feleségét alakította, sem Tom Hanksszel, akinek a Szerelem hullámhosszánban (Golden Globe jelölés), és a hasonló receptre készült Szerelem hálójában volt a partnere.

Ami még egy angyalnak, Nicolas Cage-nek sem sikerült az Angyalok városában, azt a Gladiátor a Túszharcban véghezvitte. A Russel Crowe-hoz fűződő szerelme Meg kilenc évig tartó házasságába került, amit talán legjobban Jack, Megék kilenc éves fia bánt.

Hogy kivel ünnepli Meg a 40-ik szülinapját? - nem tudni, de egy biztos, a negyedik x-re még egy tapasztalattal bővült: vadmacskákkal küzdő Gladiátorból nem lesz házicica.


Ajánlat


Meg honlapja
Meg Ryan tea reklámja

[origo]