Fájdalomcsillapító borogatás

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A pakolás, borogatás felvitelét nem szabad elkapkodni. A gyermek beteg, elesett, fontos, hogy a pakolás, borogatás gyógyító hatása mellett élvezhesse szeretetünket, gondoskodásunkat és végtelen türelmünket is. Bennünket pedig az a jóleső érzés "keneget", hogy tenni tudtunk érte valamit, nem kell tehetetlenül néznünk, hogy szenved. Ezek a természetes módszerek, amelyek egyre gyakrabban térnek vissza a mai gyógyászatba, sokszor kiegészítik vagy teljes mértékben helyettesítik a gyógyszerek hatását. Talán egyszerűbbnek tűnik lenyomni a kicsi torkán valamilyen kanalast, de ezzel éppen azt nem kapja meg tőlünk, amire a betegség idején különösen szüksége van: a testi gyengédséget. Sajátítsuk el hát újra ezeket a valaha közismert természetes gyógymódokat, hogy szeretetünkkel is segítsük a kis beteg felépülését.

Tanácsok a helyes borogatáshoz

A borogatás igénybe veszi, esetenként akár meg is viseli a szervezetet, ezért csak óvatosan alkalmazzuk. Minél nagyobb felületet érint, annál hatásosabb.
- A hideg borogatás hőfoka csak 5-10 fokkal legyen alacsonyabb a testhőmérsékletnél, tehát csak hűsítsen, de ne legyen jéghideg.
- Lázcsillapításként csak akkor alkalmazzunk hideg borogatást, ha a baba teste meleg. Ha a kezét, lábát hidegnek érezzük, takarjuk be, és várjuk meg, amíg átmelegszik.
- Borogatáshoz csak természetes alapanyagból - vászonból, pamutból, gyapjúból - készült kendőket használjunk. Általában két vagy három rétegre van szükség. A testfelületre kerüljön a vászonkendő vagy a textilpelenka, felülre pedig egy vastag frottírtörülközőt, flanel- vagy gyapjúkendőt borítsunk.
- A megnedvesített kendőt ne csavarjuk ki túlságosan! Ahhoz, hogy hőt vonjon el, kellően vizesnek kell lennie. Cseréljük gyakran, ne várjuk meg, hogy teljesen kiszáradjon.

Hogyan masszírozzunk?

- A kis beteget fektessük puha, meleg helyre!
- Csak kellemesen meleg kézzel masszírozzuk, simogassuk.
- Hosszan ismétlődő, ritmikus mozdulatokkal oszlassuk el alaposan az olajat a fájós testrészen.
- Figyeljük a gyerek reakcióját, ha nem érzi jól magát, semmiképp se erőltessük, inkább hagyjuk abba a masszírozást.


Hat kitűnő borogatás receptje

A túrópakolás enyhíti a torokfájást és a lázat
Kenjük a túrót ujjnyi vastagon egy kis vászonkendőre, tekerjük össze, és melegítsük meg a fűtőtesten, a mikróban vagy a sütőben. Tekerjük a nyakra (előtte ellenőrizzük a hőfokát), végül kössük át egy gyapjúsállal. Lehetőleg három órán át kell viselni.
A kelkáposzta nedve enyhíti a fájdalmat, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású
Ízületi fájdalmak, elsősorban váll-, térd- és könyökízületi betegségek esetén hatásos. Mielőtt ráhelyezzük a káposztát a beteg területre, sodrófával törjük meg kissé a leveleket, majd burkoljuk be őket egy száraz törülközővel. A pakolást legalább egy órán keresztül alkalmazzuk, de legkésőbb tizenkét óra múlva vegyük le, és dörzsöljük be a bőrt orbáncfűolajjal.
A hagymapakolás csillapítja a fülfájást, enyhíti a feszülő dobhártya nyomását
Nyomjunk át a fokhagymazúzón egy vöröshagymát egy kis textilzsebkendőre. Tekerjük össze, és melegítsük testhőmérsékletűre. Fektessük a beteget oldalára a fájós fülével felfelé. Tegyük rá a hagymaborogatást, fedjük le egy kisebb száraz zsebkendővel, rögzítsük kendővel, homlokpánttal, fülvédővel vagy fülmelegítős sapkával, így nyugodtan járkálhat vele, éjszaka pedig rá is feküdhet.
Az ecetes zokni csökkenti a kisbaba lázát
Öntsünk egy kis tálba hideg vizet, adjunk hozzá két evőkanál gyümölcsecetet vagy citromlevet, és áztassunk be egy pár térdzoknit. Csavarjuk ki, és adjuk rá a babára. Fölébe húzzunk egy kicsit nagyobb méretű száraz zoknit úgy, hogy a vizeset teljesen befedje. A műszálas zokni alkalmatlan, mert nem engedi át a hőt.

A kömény- vagy citromfűolaj enyhíti a hasfájást, csillapítja a görcsöket
Cseppentsük az olajat meleg tenyerünkbe, és az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen masszírozzuk a kicsi hasát. A bordák alatt kezdjük, majd a has szélén haladva lentről fel a has másik szélén a bordákig.

A hideg vizes vádliborogatás hőt von el a testtől
Nagyobb gyerekeknél alkalmazható lázcsillapító módszer. Borítsuk be a vádlikat térdtől bokáig alaposan kicsavart, hideg vizes törölközővel, majd fedjük be egy szárazzal. Tíz perc elteltével cseréljük a borogatást. A cserét háromszor ismételjük, majd tartsunk szünetet. Ne alkalmazzunk hideg borogatást, ha a gyerek didereg, rázza a hideg.

Ajánlat

Elixir.hu
Természetes módszerek és gyógyszerek a testi-lelki egészségért.

Korábban

A tíz legjobb étel, amely segít csökkenteni a megfázás tüneteit

Homeopátia - gyógyítás egy kicsit másképp