Ne fájjon a feje a szextől!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az orvosok is igazolják, hogy a rendszeres és kielégítő szex erősíti az immunrendszert, megfiatalítja a szervezetet, fogyaszt, termékenyebbé tesz, elmúlnak a pattanások, rendeződik a rendszertelen menstruációs ciklus, elmúlik a fejfájás. Igaz, egy sor "ellenérvet" is felsorakoztatnak: felfázást, spermaallergiát, vérzést, vetélést okoz, növeli a szívinfarktus veszélyét. Általánosságban nem lehet igazat adni az érvek és ellenérvek egyikének sem. Ami az egyik emberre igaz, a másik esetében nem igazolódik be.

Igaz-e, hogy a rendszeres nemi élet szabályozza a rendszertelen menstruációs ciklust?
A lelki béke jótékonyan hat a hormonháztartásra, ám fordítva is igaz: hormonjaink nagyban befolyásolják lelkiállapotunkat. Nagy lelki válságok, megrázkódtatások hatására akár ki is maradhat a peteérés, megváltozhat a hormonkiválasztás. A hormonháztartás központja ugyanis az agyban van, nem a nemi szervekben.

Igaz-e, hogy a szex serkenti a termékenységet?
A termékenység alapvető feltétele a stabil hormonháztartás. A hormonok egyensúlyára jó hatással van a kiegyensúlyozott testi párkapcsolat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a gyakori szex következtében az ondó nem tartalmaz elegendő számú, megtermékenyítésre alkalmas hím ivarsejtet. Ilyen esetekben némi önmegtartóztatással kell "összegyűjteni" a termékenyítő spermiumokat.

Igaz-e, hogy az orgazmus spontán tüszőrepedést válthat ki?
Semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá a feltételezést, egyes szakemberek mégis igaznak tartják.

Igaz-e, hogy a rendszeres nemi élet hatására elmúlnak a pattanások?
A női nemi hormon (ösztrogén) gátolja, a férfi nemi hormon (tesztoszteron) serkenti a faggyútermelődést. A faggyúmirigyek eltömődésével elszaporodnak a baktériumok, kialakul a pattanás. A kiegyensúlyozott, boldog kapcsolat jó hatással van a hormonháztartás egyensúlyára, így lehet, hogy kitisztul a bőr. Egyetlen pattanásos arcú felnőttről se gondoljuk azonban, hogy nem él nemi életet, vagy az nem kielégítő számára. A pattanások kialakulásának ugyanis nem ez az egyedüli, kizárólagos oka.

Igaz-e, hogy a szexuális együttlét során gyakran fájdalmas lökések érik a méhet?
A méhet szalagok rögzítik a kismedencében, és ezek jól tompítják a megrázkódtatásokat, ha a hímvessző a méhnyakat érinti. A lökések általában nem okoznak fájdalmat, kivéve hasi műtétet, fertőzést, hegesedést követően, a forradás mentén ugyanis a szövetek elvesztik rugalmasságukat. Ha mégis, az petefészek- vagy vakbélgyulladásra utal.

Igaz-e, hogy a szex köztivérzéseket okozhat?
A peteérés idején különösen jó a méh vérellátottsága, a szövetek visszatartják a vizet. A nők tíz százalékánál szexuális együttlét nélkül is előfordul némi vérzés ilyenkor, ám ez nem a petéből származik.

Igaz-e, hogy a szexuális együttlét hólyaghurutot okozhat?
Ha a végbélből kólibaktériumok jutnak a húgyutakba, és ott elszaporodnak, gyulladást okoznak. Hogyan juthatnak oda ezek a kórokozók? Izgalmi állapotban a külső nemi szervek és a hüvelybemenet megduzzad, és elzárja a húgycső nyílását. Ha hiányzik a szexuális izgalom, ez a védekező mechanizmus nem működik. A hideg következtében csökken a szervek vérellátottsága, és ezzel együtt az ellenálló képessége is. Ösztrogénhiány következtében petyhüdt a húgycső nyílása. Több módja is van annak, hogy a kórokozók a húgyutakba kerüljenek. Megelőzésként igyunk sokat, hogy a vizelettel kimosódjanak a baktériumok, illetve az együttlét után menjünk ki pisilni, hogy az esetlegesen bekerült bacilusok eltávozzanak. A fájdalmas vizelést a húgycsőnyílás sérülése is okozhatja.

Igaz-e, hogy a szex a méhszáj rosszindulatú elváltozását idézheti elő?
A szexuális kapcsolat során lehetőség van különböző baktériumok és vírusok terjedésére. Különösen a chlamydiák és a papillomavírusok gyakoriak. Ezek a vírusok, valamint a hosszan tartó gyulladások megindíthatnak olyan sejtelváltozásokat a méhszájon, amelyek akár maguktól is eltűnhetnek, de mindenképpen kezelhetők, ritkább esetben a méhnyakrákot megelőző állapottá fejlődnek. A rosszindulatú elváltozások kialakulásának veszélyét - amint a fertőzésveszélyt is - csak növeli a gyakori partnercsere.

Igaz-e, hogy a szextől elmúlik a fejfájás?
Az örömteli nemi aktus ellazít, oldja a görcsöket, így a fejfájást is. Ám az ellenkezője is igaz: a kényszeredett, erőltetett szex görcsbe rántja a szervezetet, fejfájást okozhat.

Igaz, hogy veszélyes a menstruáció alatti nemi élet?
Havi vérzés idején a méhszáj kissé nyitottabb, így nagyobb a lehetősége, hogy baktériumok jussanak be. A menstruációs fájdalmakat viszont enyhítheti a szex: jobb a vérellátottság, ellanyhulnak a görcsös izmok. A menstruációs vér nem jelent veszélyt a férfiakra, nincs benne fertőző kórokozó.

Igaz-e, hogy a szex erősíti a medencefenék izmait?
A szexuális izgalom fokozza a vérkeringést, így a bőr és a szövetek oxigénellátottságát is. Az izmok feszesebbé válnak, ám ennek jóval hatékonyabb módja a medencefenék izmainak rendszeres tornáztatása.

Igaz-e, hogy a gyakori nemi élet következtében erőteljesen kitágul a hüvely?
A hüvelyt felépítő szövetek rendkívül rugalmasak. Bármennyire kitágulnak is az együttlét során, soha nem maradandó a tágulás.

Igaz-e, hogy a szex fogyaszt?
Egy-egy aktus során mintegy 200 kalória ég el. Ez nem igazán hatékony módja a fogyókúrának.

Igaz-e, hogy a szex növeli a szívinfarktus veszélyét?
Lépcsőzéskor vagy huzamosabb kirándulás során százat-százharmincat ver a szívünk. Nemi izgalom hatására a pulzus átlagosan száztizennyolc, és orgazmuskor sem megy feljebb százötvennél. A váratlan halálokok között a szeretkezés közbeni halál a maga 0,6 százalékával nem mondható éppen gyakorinak. Szívtájéki szúrás vagy mellkasi fájdalmak inkább az orgazmus utáni pihenő során jelentkeznek.

Igaz-e, hogy a nemi élet spermaallergia kialakulását idézheti elő?
Spermaallergia férfiak és nők körében egyaránt előfordulhat: a szervezet ellenségként reagál a sperma fehérjéjére. Nem minden esetben jelentkeznek a tipikus tünetek: orrfolyás, könnyezés, kis göbök, viszketés. Sok esetben nem is derül ki, csak ha el elmarad a gyermekáldás. A spermára túlérzékeny nő ugyanis nehezen fogan meg.

Szaktanácsadó: Dr. Hamar Ottó nőgyógyász, szexológus

Ajánlat

Erőt adó szex
Fokozza a kreativitást, szépít és még fiatalít is

A Magyar Szexológiai Társaság honlapja
Szexuális tanácsadást vállaló pszichoterapeuták címeivel.

Molnár Tamás szexológus honlapja

Intimtorna.hu
A "szerelmi izmok" karbantartását bárki megtanulhatja.

Korábban

Szex a szülés után

Házasság szex nélkül

Meglepetések egy forró éjszaka után