Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egészségbiztosítási Alap, Egészségbiztosítási Pénztár

A társadalombiztosítás rendszerének működtetése az állam feladata, amelyet a társadalombiztosítás pénzügyi alapjain, az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alapon keresztül valósít meg. Az alapok felügyeletét a kormány látja el. Az Egészségbiztosítási Alap kezelését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár végzi, amely egyben a társadalombiztosítás központi hivatali szerve az egészségbiztosítási ágazat tekintetében.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatási szervei: a fővárosi és megyei egészségbiztosítási pénztárak és ezek kirendeltségei, a Vasutas Társadalombiztosítási Igazgatóság, az Újságíró Tagozat és az Országos Orvosszakértői Intézet.

Társadalombiztosítási kifizetőhely

Minden munkáltató, amely legalább 100 társadalombiztosítási ellátásra jogosult személyt foglalkoztat, köteles a társadalombiztosítási feladatai ellátására társadalombiztosítási kifizetőhelyet létesíteni vagy egy már működő kifizetőhely fenntartójával megállapodást kötni.

Kifizetőhely létesítéséhez a magánszemélynek, jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek megállapodást kell kötnie a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal, amelyben pontosan meg kell határozni a kifizetőhelyen végzett társadalombiztosítási feladatokat, amelyek elvégzéséért a fenntartó meghatározott mértékű költségtérítésre jogosult.

A kifizetőhely fenntartója a társadalombiztosítási feladatokat saját költségén, szakképzett alkalmazottakkal végzi. Az igények jogszerű elbírálásáért és a kifizetett ellátásokért teljes anyagi felelősség terheli a fenntartót a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal szemben. A kifizetőhely által teljesített pénzbeli ellátások összegét az illetékes megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság - a foglalkoztatót terhelő táppénz-hozzájárulás összegének kivételével - megtéríti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről