Földön-vízen szinte ingyen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A családok számára a legtöbb kedvezményt a MÁV és a Volán adja, de kevesebbet kell fizetni a gyermeke után a hajón és a repülőn is.

A MÁV belföldön százszázalékos kedvezményt biztosít a négy éven aluli gyermekek számára. Egy felnőtt legfeljebb két négyévesnél kisebb gyermeket vihet magával díjfizetés nélkül, ha a picik nem foglalnak el külön ülőhelyet. Harminchárom százalékkal kell kevesebbet fizetniük a két tizennyolc év alatti gyerekkel utazó szülőknek. Ilyenkor a gyerekek saját kedvezményükkel utazhatnak; a négy és tizennégy év közötti korosztálynak, valamint a nappali tagozaton tanulóknak 67,5 százalékos vonatjegyet lehet váltani.
Jelentős engedményt kapnak a nagycsaládosok is; ha egy vagy két szülő legalább három saját gyermekével utazik együtt, akkor valamennyi családtag kilencven százalékos kedvezményt vehet igénybe másodosztályon. Amennyiben valamelyik gyerek négyévesnél fiatalabb, érte nem kell fizetni, de a többiekre ebben az esetben is érvényes a kilencven százalék.

A kutyának is megéri

Amennyiben külföldre akarunk vonattal utazni, és a célországon belül is igénybe akarjuk venni a vasutat, érdemes kihasználni a MÁV által kínált bérletjellegű lehetőségeket, melyekkel meghatározott napokon tetszés szerint utazhatunk a kiválasztott országon belül. Az odautazáshoz ötvenszázalékos kedvezmény vehető igénybe. A tizenkét év alatti gyermekek a hálózati jegy árának a felét fizetik. Hasonló mértékű az engedmény négy-tizenkét éveseknek, ha kiváltják az Európa nyolc zónájára váltható Inter Rail igazolványt. Jelentős kedvezményt kínál a Németországba utazó családoknak a Családi City-Star jegy, mellyel a tizennyolc év alatti gyerekek ingyen utazhatnak szüleikkel, és a családdal együtt utazó kutya után sem kell külön fizetni.

A legkisebbek ingyen buszozhatnak

A Volán belföldi menetrend szerinti járatain a négy éven aluli gyerekek ingyen utazhatnak, négy-tizennégy éveseknek és a diákigazolvánnyal rendelkezőknek 67,5 százalékos jegyet lehet váltani. A MÁV-hoz hasonlóan a távolsági buszokon is érvényes a nagycsaládosok kilencven százalékos kedvezménye.
Amennyiben külföldre utazik a család busszal, esetenként más-más mértékű kedvezmények érvényesek gyerekek és diákok számára. Négyéves korig a gyermekek - ha nem foglalnak külön ülőhelyet - ingyen utazhatnak.

Vízi utakon

Belföldi sétahajókra négy év alatt nem kell jegyet váltani, de ez esetben külön hely nem illeti meg a gyermeket. Négytől tizennégy éves korig és diákoknak ötvenszázalékos kedvezmény jár, akárcsak a nagycsaládosoknak. A bécsi és pozsonyi szárnyashajóra minden magyar állampolgár félárú jegyet válthat. Hat év alatt nem kell fizetni, a hat-tizenöt évesek pedig a felnőtt jegy árának ötven százalékát fizetik. A MAHART-nál a retúrjegyek eleve olcsóbbak. Például egy esztergomi út teljes ára 790 forint, de oda-vissza csak 1155 forint a tarifa. A tengeri üdülőutakra két teljes árat fizető felnőttel egy vagy két tizenhét év alatti gyerek ingyen mehet.
Ha a Balatonon szeretnénk hajókázni, a menetrendi járatokon a hat év alatti gyerekek után, amennyiben nem foglalnak el külön ülőhelyet, nem kell fizetni. Hattól tizennégy éves korig és diákoknak ötven százalék a kedvezmény, és ugyanennyi a nagycsaládosoké is. Ezt az árengedményt vehetjük igénybe a Szántód és Tihany között közlekedő kompon is.

Légi utakon

A légitársaságok általában kétéves kor alatt adnak jelentős engedményt, de a legkisebbek sem utazhatnak teljesen ingyen. A MALÉV-nál nyolcvanöt-kilencven százalékos kedvezményt adnak, ha a csecsemő ölben utazik. Aki ikrekkel akar repülőre szállni, az csak az egyik babáért nem fizet, a másiknak vagy gyerekjegyet kell venni, vagy még egy felnőtt kell ahhoz, hogy mindkét kicsi után a legkedvezményesebb térítési díjat fizethessük. Kettőtől tizenkét éves korig a kedvezmény 50-67,5 százalék között mozog.

Ajánlat

Malév Air Tours

MÁV belföldi és nemzetközi díjszabási tájékoztató

MÁV-kedvezmények

Volán-menetrend

MAHART

A Balatoni Hajózási Rt. Honlapja

InterRailers.net

Korábban az [origo]-ban

Útikalauz családi nyaraláshoz

Szálláskeresőben
Családok fogadására felkészült szállodák, utazási ajánlatok.