Már a nagyi is mehet gyesre!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

jogiA anyasági támogatás egyszeri juttatás, mely továbbra is jár minden szülő nőnek, aki legalább négy alkalommal - korszülés esetén egyszer - részt vett terhesgondozáson. Összeges a nyugdíjminimum összegének százötven százaléka. 2001-ben ez 27 465 forint.

Továbbra is a gyermek kétéves koráig jogosult a biztosított szülő a gyermekgondozási díjra. A gyed 2001-ben is a korábbi átlagkereset hetven százaléka, de nem lehet több 80 000 forintnál, 2002-ben pedig 83 000 forint lesz a felső határ. A gyermekgondozási díj kiszámítása - amennyiben az anya rendelkezik 180 napi keresettel - idén januártól a megváltozott táppénzszabályoknak megfelelően történik, egyéb esetekben a minimálbér az irányadó.

A gyermekgondozási segéllyel kapcsolatos legfontosabb változások, hogy az igényt 2001. január elsejétől az igénylő lakóhelye szerinti illetékes megyei Területi Államháztartási Hivatalhoz, a fővárosban a Pest Megyei Területi Államháztartási Hivatalhoz kell benyújtani, kivéve, ha az igénylő munkahelyén családtámogatási kifizetőhely működik.
A gyes 2001-ben 18 310 forint. Az ellátás időtartama továbbra is szolgálati időnek számít, és nyolc százalék nyugdíjjárulék terheli. Augusztusban egyszeri 7500 forintos kiegészítést kapnak azok az anyák, akiknek nyugdíjminimumhoz között ellátás jár.

Linkajánlat

Anyasági támogatás
Családjogi útmutató az Üzleti Negyedben

Gyermekgondozási támogatások (GYES, GYET)

Terhességi gyermekágyi segély

Gyermekgondozási díj (GYED)

Családi adókedvezmény

Be kell-e vonulnia annak, vagy kaphat-e végleges felmentést a sorkatonai szolgálat teljesítése alól az, akinek kisgyermeke van? Írásunkban jogász válaszol a hadkötelezettséggel kapcsolatos kérdésekre

Újdonsága nagyszülő is igényelheti a gyest


Nem változtak a gyermeknevelési támogatás jogosultságának feltételei, a gyeshez hasonlóan csupán a folyósításra kerülő összeg és az igénybejelentés helye módosult. Így a gyet összege 2001-ben 18 310 forint, és a kérelmet ugyanott kell benyújtani, ahol a gyest intéztük.
2001-ben már családipótlék-kiegészítő néven szerepel a családtámogatási rendszerben a korábbi rendszeres gyermekvédelmi támogatás, ez az ellátás ezentúl határozott összegű: 2001-ben 4000 forint, 2002-ben pedig 4200 forint lesz.

Emelkedtek a személyi jövedelemadó-előleg levonásánál érvényesíthető családi adókedvezmények. Ebben az évben egy gyermek esetén havi 3000 forint írható jóvá, két gyermek esetén gyermekenként 4000 forint a jóváírás, míg a három vagy több gyereket nevelő szülők számára ez az összeg gyermekenként 10 000 forintra emelkedik.

Tippek ügyintézésre készülőknek

jogi1A különféle juttatások elintézéséhez először is jó sok türelem kell. Szoptatós anyáknak nem ajánlatos ez az elfoglaltság, önfeláldozó párunknak pedig bele kell törődnie, hogy egy nap szabadság biztosan nem lesz elég rá. Készüljünk fel arra, hogy hiába szeretnénk előre tájékozódni, egyes hivatalokba lehetetlen telefonálni, így könnyen megeshet, hogy csak a helyszínen derül ki: valamilyen irat nincs nálunk. A legjobb tehát, ha az a szerencsés családtag, akinek az ügyintézés feladata jut, minden alkalommal magával visz minden hivatalos papírt, mindig hozzátéve a paklihoz a legújabban beszerzetteket.
A dossziéba először kerüljön bele a terhesgondozási könyv az orvosi pecsétekkel, a kórházi igazolás, a személyi igazolványok, a személyi számot tartalmazó lapocskák, és a tajkártyákat (szülők) se felejtsük otthon.
Első utunk a lakhely szerinti okmányirodába vezessen, ahol a gyermek anyakönyvi kivonatát szerezhetjük be. A második lépés az újszülött tajszámának megszerzése. A tajszámot a gyermek születése után egy hónappal postán megkapjuk, így akinek nem olyan sürgős, egy utat megspórolhat. Ezeknek a gyermek létét hivatalosan is bizonyító okmányoknak a bittokában kitölthetjük és beadhatjuk a különféle igénybejelentő nyomtatványokat, persze még véletlenül sem egy irodában, hanem legalább három helyen, háromszori sorban állással. Ezután már csak ki kell böjtölnünk azt az egy-két hónapot, amíg megérkezik az első összeg a számlánkra.

További információkat kérhetnek a Szociális és Családügyi Minisztérium ügyfélszolgálatán
1051 Budapest, Akadémia u. 7.
Tel: (1) 311-8016 (közvetlen vonal)
egészségüggyel kapcsolatos tájékoztatás: (1) 332-3100/1234-es mellék
szociális, gyermekvédelmi és munkajogi tájékoztatás: (1) 332-3100/1128 és 1615-ös mellék